Byl odsouzen za to, že vloni v dubnu v ostravské vazební věznici nabídl vrchnímu dozorci patnáctitisícový úplatek za vyřízení mimořádné návštěvy. Stejný trest Březinovi letos v dubnu vyměřil Okresní soud v Ostravě. Březina se proti tomuto verdiktu odvolal ke krajskému soudu, který ale jeho odvolání nyní zamítl.

„Odvolání jsme zamítli jako zcela nedůvodné," řekla předsedkyně senátu.

Dozorce uvedl, že jej Březina oslovil při odvádění na celu. „Řekl, že by byl ochoten dát i patnáct tisíc korun, kdyby někdo mimořádnou návštěvu schválil," prohlásil dozorce. O Březinově nabídce se dozorce zmínil svému kolegovi. Případem se později začala zabývat policie.

Březina vinu popřel. „Žádný úplatek jsem nenabízel," prohlásil u soudu. Když hovořil o patnácti tisících korunách, měl podle svých slov na mysli náklady na návštěvu právníka. Březina také zdůraznil, že rozhovoru mezi ním a dozorcem se odehrál na chodbě pod dohledem kamer. „Byl bych blázen, kdybych nabízel úplatek pod kamerami, které mohly mít mikrofon," prohlásil Březina s tím, že jde navíc o tvrzení proti tvrzení a žádná ze stran nemá jiný důkaz.

To ale odvolací soud odmítl. Podle předsedkyně senátu jsou postavení obou aktérů zcela rozdílná. Zatímco obžalovaný může v rámci své obhajoby lhát, dozorce musí mluvit pravdu. „Svědek musí vypovídat pravdu pod sankcí křivé výpovědi," zdůraznila soudkyně.

Zmínka o patnácti tisících korunách je podle soudu jasná nabídka úplatku. „Tato slova, která obžalovaný pronesl, byla nabídnutím úplatku," uvedla soudkyně, která smetla ze stolu Březinovu verzi o tom, že když mluvil o patnácti tisících korunách, hovořil o ceně za návštěvu advokáta. „Pokud by obžalovaný mluvil o částce za návštěvu advokáta, neměl by dozorce důvod o tom říct kolegovi," uvedla soudkyně, která neuznala ani další námitky obžalovaného, podle kterého by jen blázen nabídl úplatek na chodbě, kde mohou být mikrofony a kde ho někdo může slyšet. „Podle našeho názoru to obžalovaný zkusil i s tím rizikem, že ho někdo mohl slyšet. Na mimořádné návštěvě mu moc záleželo," řekla soudkyně.

Březina byl uznán vinným z nepřímého úplatkářství, za které dostal osm měsíců s podmíněným odkladem na zkušební lhůtu patnácti měsíců.

Proti rozhodnutí krajského soudu již není odvolání.

Kdo je Radek Březina

Radek Březina je označován jako lihový boss. Policie ho podezřívá z rozsáhlých transakcí s nelegálním alkoholem. Jeho jméno figuruje i v případu obřích utajených skladů s lihem, které ochránci zákona našli vloni na několika místech republiky, mimo jiné i v Ostravě.

Kromě toho je Březina obžalován z podplácení, které se netýká jen ostravského dozorce. Přímo ve věznici měl nabídnout deset milionů korun elitnímu detektivovi za to, že ovlivní jeho trestní stíhání, odstraní důkazy z počítače a podobně. Také se prostřednictvím své manželky údajně pokusil instruovat svědky, prý chtěl ovlivnit i státní zástupce a soudce, kteří byli v případu angažováni a například rozhodovali o vazbách.