Ve středu na krátkém setkání s novináři hovořil o důkazech i problémech, které doprovázely vyšetřování této sledované kauzy. Kramný je obžalován z vraždy své manželky a dcery, které předloni v červenci zemřely během rodinné dovolené v Egyptě. Podle prvotních informací v médiích zemřely na otravu. Až později se začalo hovořit o zabití elektrickým proudem. Kramný, kterému hrozí až doživotí, vinu popírá.

Dvě pitva, dva výsledky

„Egyptský patolog ve své pitevní zprávě stroze konstatoval, že příčina smrti obou zemřelých byla celková dehydratace organismu, přičemž dodal, že zcela nemůže vyloučit ani otravy toxickou látkou," uvedl Legerský s tím, že Policie České republiky, která se případem také zabývala, však dospěla ke zcela jinému závěru. „Výsledky vyšetřování a zajištěné důkazy, které byly opatřeny v rámci trestního řízení vedeného Policií České republiky, vyvrátili to, že by příčinou smrti byla dehydratace nebo otrava. Naopak zajištěné důkazy prokazují, že obě zemřely v důsledku zásahu elektrickým proudem," prohlásil Legerský, podle kterého je tento způsob usmrcení spíše výjimečný. „Určitě nejde o běžnou záležitost," řekl státní zástupce, který je přesvědčen o vině Kramného.

Komplex důkazů

„Máme komplex důkazů, který dovoluje postavit obviněného před soud. To, jestli bude uznán vinným či nikoliv, od toho je tady hlavní líčení a dokazování, které bude probíhat," prohlásil Legerský. Důležité jsou podle něj zejména znalecké posudky. „Klíčové jsou znalecké posudky soudně-lékařské, elektrotechnické, psychologické ale i další," uvedl žalobce.

Spolupráce

Spolupráci s egyptkou stranou nechtěl Legerský komentovat. „Ta spolupráce je taková, jaká je. Já ji nebudu hodnotit," prohlásil Legerský, který se však netajil tím, vyšetřování zkomplikovala skutečnost, že se policisté i přes opakované žádosti nedostali na místo činu. V egyptském hotelu chtěli provést vlastní zkoumání, zaměřit se mimo jiné hodlali na elektrické rozvody, plánovali také výslechy personálu.

„U násilné trestné činnosti je místo činu zásadním zdrojem prvotních a nezkreslených informací. Samozřejmě ta nedostupnost místa činu celé přípravné řízení ztížila. Nicméně přesto se policie vyšetřování zhostila velice pečlivě a tento nedostatek se podle mého názoru podařilo překlenout," prohlásil Legerský.

Trestní senát a vazba

Kauza Kramný již byla přidělena příslušnému trestnímu senátu Krajského soudu v Ostravě. „Přiděleni spisu konkrétnímu senátu je určeno rozvrhem práce Krajského soudu v Ostravě. V tomto případu byl spis přidělen senátu 50 T," uvedl mluvčí ostravského krajského soudu Dalibor Zecha. Vzhledem k tomu, že je Kramný stále ve vazbě, musí nyní senát do třiceti dnů od podání obžaloby rozhodnout, zda trvají důvody vazby, nebo Kramného propustí na svobodu. Samotné hlavní líčení by mohlo být nařízeno do tří měsíců. „Termín zatím není stanoven," uvedl Zecha.

Obhájkyně Petra Kramného Jana Rejžková se k podané obžalobě nechtěla vyjadřovat. Již dříve se ale objevily informace, že se bude snažit docílit předběžného projednání obžaloby a vrácení případu do přípravného řízení. „Kroky, které budu činit v souvislosti s obhajobou mého klienta, budu nejdříve zasílat k rukám soudu a nebudu s tím seznamovat veřejnost," řekla Deníku Rejžková. Její klient od samého počátku odmítá, že by svým nejbližším ublížil. Dokonce se podrobil výslechu na detektoru lži. Od února loňského roku je vazbě. Několikrát se snažil dosáhnout svého propuštění. Soud ale jeho žádosti vždy zamítl.

Další žaloba

Na Petra Kramného byla v minulých dnech podána i jiná žaloba, a to kvůli křivému obvinění policistů. Kramný údajně prohlásil, že byl během výslechu, jenž se týkal egyptské tragédie, vystaven násilí a ponižování. Hlavní líčení je nařízeno na 30. června. Kramnému hrozí až osm let vězení. Nic zatím nenasvědčuje tomu, že by se obě obžaloby spojily do jednoho soudního procesu. „Neumím si to představit," řekl Legerský.