Jednou z obětí je sedmašedesátiletý důchodce. Prostřednictvím specifické aplikace si přes internet objednal telefon značky Samsung. „Na dobírku mu byl doručen balíček. Po úhradě částky ve výši 6500 korun balíček převzal a rozbalil. Místo telefonu však nalezl sklenici s práškem,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Pořádný vztek měl i muž, který si prostřednictvím internetu objednal a zaplatil kočárek za 15 200 korun. V balíku však našel jen velkou obnošenou pánskou botu.

ZBOŽÍ NEPŘIŠLO

Obezřetnější při nákupu na internetu bude příště i dvaatřicetiletý muž, který si vyhlédl telefon značky Apple. Uhradil patnáct tisíc korun, na přístroj ale čekal marně. „Po zaplacení částky zboží neobdržel a nenalezl ani původní nabídku a zveřejněnou informaci,“ řekla mluvčí.

Napálit se nechal i osmačtyřicetiletý muž. Přes internet chtěl koupit poukázky za výhodnou cenu. Dle dohody uhradil 6825 korun. „Když muž objednané zboží po úhradě neobdržel, kontaktoval policisty,“ řekla mluvčí.

Mezi podvedenými se objevil i jedenadvacetiletý muž, který přišel o 15 100 korun. Tolik zaplatil za mobilní telefon, který neobdržel a s prodejcem se není schopen spojit.

Jiný důvěřivec (31 let) komunikoval přes sociální sítě, kde reagoval na inzerát nabízející součástky do osobního vozidla. „Uhradil částku ve výši 8150 korun, zboží však do současnosti ani přes mnohé urgence neobdržel. Stejně tak mu nebyly vráceny peníze,“ konstatovala policejní mluvčí. Všechny případy jsou vyšetřovány jako podvod.

Čemu věnovat pozornost při koupi na internetu

* přečíst si podmínky platby a dodání zboží
* vždy se podívat na recenze a hodnocení e-shopu a prodávajícího
* nakupovat u prověřených prodejců
* nově registrovaným uživatelům neplatit předem (v případě bazarových serverů)
* vždy být obezřetný v případě až podezřele výhodných nabídek
*********************************

Co dělat
V případě podvodu je nutné navštívit nejbližší policejní stanici. Vhodné jsou následující podklady:

*kopii inzerátu nebo nabídky, na kterou jste reagovali
*veškeré identifikační údaje k prodejci (nick name, telefon, adresu)
*emailovou a SMS korespondenci
*výpis z bankovního účtu nebo jiný doklad prokazující platbu