V Moravskoslezském kraji výrazně stoupl počet lidí, které policie vykázala v souvislosti s domácím násilím.

Za první pololetí letošního roku muselo svá obydlí opustit jedenasedmdesát agresorů, což je o jedenadvacet více než za stejné období loňského roku. Mezi vykázanými je i jedna žena.

Nejčastěji se vykazovalo v Ostravě (22), následují Bruntálsko a Frýdecko-Místecko s dvanácti případy, Novojičínsko (11) a Karvinsko (8).
Nejméně osob policisté vykázali na Opavsku, a to šest.
Nejvíce se vykazovalo v lednu (17) a květnu (16).

Násilníci, mezi kterými byli manželé, partneři, potomci i vnuci, napadli oběti i různými zbraněmi, mimo jiné sekerami, nožem, pivní láhví nebo křeslem.

Poradenská místaObětem domácího násilí jsou k dispozici speciální poradenská místa. V rámci Moravskoslezského kraje se všechna nacházejí v Ostravě. První poradna vznikla v roce 2013. Nyní jsou v moravskoslezské metropoli čtyři speciální místnosti. Lidé je mohou navštívit na policejních služebnách Ostrava-střed (Masná ulice), Ostrava-Poruba 1 (Dělnická ulice), Ostrava-Mariánské Hory (ulice Strmá) a Ostrava-Hrabůvka (ulice Dr. Martínka). 

Jedním z „rekordmanů" je třiatřicetiletý muž z Ostravy, který byl vykázán počtvrté. V minulosti si již vyslechl soudní verdikt za týrání osoby žijící ve společném obydlí. Při posledním útoku vůči své jedenaosmdesátileté babičce použil křeslo, které dal důchodkyni na hlavu.

„Žena upadla a utrpěla zranění. Místo toho, aby jí vnuk pomohl vstát, měl ji udeřit opakovaně do tváře. Utrpěla zranění, které ošetřil lékař," uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Násilník příbuzné často nadával a vybízel ji k odchodu do domova důchodců, aby mu „nepřekážela". Při jednom z předchozích napadení se před ním seniorka schovala do skříně.

TEROR

Mezi vykázanými figuruje i pětapadesátiletý muž z Ostravska, který svou ženu několik let terorizoval. Musela snášet urážky, výhrůžky zabitím, psychické týrání i napadání. Muž ji nutil, aby mu dávala většinu svých peněz. Podle policie ji omezoval v kontaktu s okolím a prakticky kontroloval její život.

„Měla žít dle mužových příkazů, od přídělu jídla až po zákaz topení. V zimních měsících měli topit pouze dle mužem stanoveného systému. Ženě stanovil i způsob užití televizoru či režim spánku," dodala Holčáková s tím, že se žena stala také terčem sexuálních ataků.

Muž čelí obvinění ze dvou trestných činů, a to týrání osoby žijící ve společném obydlí a znásilnění. Okresní soud v Ostravě na něho uvalil vazbu.

K TÉMATU

Děti jako svědci Svědky domácího násilí bývají často i děti. I když útok většinou nesměřuje vůči nim, policisté a odborníci je zařazují do skupiny osob ohrožených domácím násilím.

Někdy je nutný jejich výslech. Občas dochází i k situacím, kdy matka s dítětem v náruči uteče v noci z domu na policejní služebnu. A právě pro tyto, ale i další krizové situace policisté zajistili hračky, které mají dětem pomoci zvládnout stresové okamžiky. 

„Pro práci s dětskými svědky začali policisté v Ostravě využívat hračky, například plyšového leoparda v pyžamu Daníka. Nyní jsou velmi oblíbení plyšoví psi," uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková s tím, že dětem jsou k dispozici i kreslící potřeby a omalovánky.

„Díky daru města Ostravy právě probíhá doplňování hraček a dalších věcí," uzavřela mluvčí.