První z nich podle státního zástupce zavinil smrt své vážně nemocné osmačtyřicetileté družky, které podal pervitin. Žena měla dlouhodobé zdravotní problémy.

Byla slepá, trpěla silnou cukrovkou, pila alkohol, denně brala až třicet léků, projevovaly se u ní i psychické problémy. Šňupala také pervitin. Ten si sama telefonicky objednávala u Pavla I. Pro drogu pak jezdil její druh, který ji podle svých slov miloval.

Poslední dávku jí zajistil v říjnu předloňského roku. Po užití drogy začala mít zdravotní problémy.

Muži hrozí až osmnáct let vězení. Vinu odmítá,
Diabetička po užití pervitinu zemřela. Muži z Ostravy hrozí až 18 let vězení

Odmítla však nabídku na přivolání záchranné služby nebo odvoz do nemocnice. Po nějaké době ji chtěl Ladislav Č. zkontrolovat, zda je v pořádku.

„Ležela na podlaze, byla nepříčetná, křičela bolestí,“ uvedl obžalovaný, který vytočil tísňovou linku. Sanitka ji převezla do nemocnice, kde ale po několika hodinách zemřela na otok mozku.

Podle státního zástupce došlo k úmrtí v důsledku kombinace dřívějších zdravotních potíží a užité drogy. Vliv mohlo mít i dlouhodobé pití alkoholu. „Dokázala vypít i litr tvrdého alkoholu. Nakonec se to podařilo ustálit na jednu plaskačku denně,“ řekl Ladislav Č.

Oběma mužům hrozilo deset až osmnáct let. Krajský soud v Ostravě u obou vloni rozhodl o uložení trestu pod spodní hranici sazby a shodně jim vyměřil po sedmi letech vězení.

Petr Kramný bojuje o obnovu procesu. Ostrava, 8. 2. 2023.
Kauza Kramný vrcholí. V soudní síni se tleskalo

Státní zástupce rozsudek přijal, obžalovaní se odvolali k Vrchnímu soudu v Olomouci, kde se v rámci odvolacího řízení snažili rozhodnutí ostravského soudu zvrátit. Se svými argumenty ale neuspěli.

„Jejich odvolání jsme zamítli jako nedůvodná,“ řekl Deníku mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik. Verdikt je pravomocný a není proti němu odvolání.