Podle státní zástupkyně od listopadu roku 2011 do srpna 2014 dal do oběhu nejméně šest a půl kilogramu heroinu v hodnotě šestnácti milionů korun. Drogu údajně nakoupil v Praze od neznámého člověka.

Obžaloba tvrdí, že heroin prodával na různých místech Ostravy a také ve svém bytě. Drogu údajně předal několika desítkám lidí.

Na pořádek před jednací síní dohlížela vězeňská služba se psem.Zahájení procesu doprovázela bezpečnostní opatření. Prostor před soudní síní hlídal příslušník vězeňské služby se psem (snímek vpravo).

I přes početné zastoupení příbuzných a známých obžalovaného muže k žádným incidentům nedošlo.

Leško po svém zadržení a během celého přípravného řízení nevypovídal. Teprve ve středu se při zahájení hlavního líčení rozhodl promluvit. Nejprve soudu přečetl své vyjádření, ve kterém velkou část obžaloby odmítl. Přiznal se jen k „drobnějšímu" prodeji heroinu.

„Je pravda, že jsem se pravděpodobně v některých případech dopustil vytýkaného jednání," uvedl Leško, který svědky mluvící o rozsáhlém prodeji heroinu označil za nevěrohodné. „Jsou to dlouhodobí uživatelé omamných a psychotropních látek," řekl Leško. Až po zatčení si prý uvědomil, jak velmi své rodině ublížil. „Ve vazbě došlo u mě k obrovské sebereflexi," do­dal.

Po přečtení svého prohlášení soudu přiblížil, jak se dostal k prodeji heroinu. Prý se tak stalo náhodou. Někdo mu údajně nabídl, jestli by si tím nechtěl přivydělat. Leško ale odmítl verzi obžaloby o tom, že dal do oběhu šest a půl kilogramu heroinu. „To je absolutní blbost," řekl. Prodejem drog se podle něj zabývala řada lidí a bylo proto nemožné, aby v takovém konkurenčním prostředí sám udal uvedené množství. „Bylo nás hodně," prohlásil Leško.

Spolu s ním je souzena i jeho družka. Žaloba tvrdí, že jí předal část heroinu, který pak sama prodávala.

Leškovi hrozí osm až dvanáct let vězení, družce jeden rok až pět let.

Hlavní líčení ve čtvrtek pokračuje výslechem svědků.