Čtením jmen obětí, které trvalo desítky minut, začalo v pondělí u Krajského soudu v Ostravě hlavní líčení s šestadvacetiletým Janem M. z Karvinska. Ten podle žalobce jako zástupce firmy Streemsun podvedl nebo se snažil podvést na 1300 lidí.

Jan M. v pondělí odmítl vypovídat s překvapivým odůvodněním. „Rodiče mě nepustili domů, kde mám své poznámky a důkazy k případu. Proto žádám o dva či tři dny k přípravě. Pak budu vypovídat,“ prohlásil obžalovaný, který až dosud opakovaně odmítal vypovídat. Soud během pondělí četl listinné důkazy.

BRIGÁDNÍCI

Státní zástupce tvrdí, že Jan M. prostřednictvím najatých hostesek a brigádníků nabízel lidem za jednu korunu krém na křečové žíly. Měli jen podepsat doklad o převzetí, případně podpisem vyjádřit souhlas s výhodným členstvím v drogerijním klubu.

Turek by měl za pobodání Egypťana strávit ve vězení deset let.
Deset let pro žárlivého Turka, který v Krnově pobodal Egypťana

Současně byli ubezpečeni, že s tím nejsou spojeny žádné finanční závazky. Ve skutečnosti se ale upsali k uhrazení poplatku 4650 korun.

Akce probíhala na podzim 2011. Brigádníci stáli zejména před lékárnami, obchodními centry a na náměstích. Oslovovali především seniory v různých městech Moravskoslezského a Olomouckého kraje.

Lidem začaly později chodit výzvy k zaplacení, ve kterých nechyběla slova o vymahačské firmě a exekuci. Někteří raději zaplatili, většina to ale odmítla a obrátila se na policii.

ZEMŘEL

Kromě Jana M. byl stíhán i jednatel společnosti Zdeněk S. Ten ale v průběhu trestního řízení zemřel. Jak již dříve Deníku řekl státní zástupce, ani jeden z mužů nebyl pravděpodobně hlavním organizátorem. Celou strukturu firmy ani to, kdo stál za jejím vznikem, se ale nepodařilo zjistit.

HIP-HOP, electro boogie, break dance. To je svět patnácti chlapců a jedné dívky z taneční školy A.D.S. Company v zadním Přívoze.
Protancují se z ostravského ghetta pryč?

VAROVÁNÍ

Hlavní líčení mělo původně začít letos v září. Obžalovaný se však na poslední chvíli omluvil kvůli blíže nespecifikovaným zdravotním problémům. Jednání bylo proto přesunuto na toto pondělí.

Obžalovaný krátce před zahájením jednání telefonoval na soud s tím, že má opět zdravotní problémy. Nakonec ale dorazil.

Od soudkyně si pak v jednací síni vyslechl varování. Předsedkyně senátu mu oznámila, že pokud jeho počínání ponese rysy obstrukce, přistoupí k nezbytným krokům. To by mohlo znamenat i uvalení vazby. K soudu jsou předvolány desítky svědků.

Ilustrační foto
Kamiony uvízly u přehrady Šance, blokovaly dopravu na silnici I/56