Zda se v něm hnulo svědomí, však není zcela jisté. Spíše tušil, že se kolem něj stahuje smyčka. Kriminalisté mu totiž byli na stopě. „Muž je však o chvíli předešel. Přišel na obvodní oddělení a k trestné činnosti se doznal,“ uvedla Soňa Štětínská z moravskoslezské policie s tím, že ochránci zákona případ vyšetřovali několik týdnů poté, co se v Ostravě a okolí objevily falešné bankovky v různých hodnotách.

„Ostravští policisté společně s kolegy z krajského ředitelství od prázdnin shromažďovali informace k osobě, která zkoušela platit především v Ostravě padělanými bankovkami,“ řekla Štětínská.

Podzimní listí...
Kde končí spadané listí? Na kompost ho putují tuny

Padělané bankovky.Zdroj: Policie ČR

Muž při výslechu uvedl, že chtěl vědět, zda „to dokáže“. Jak se ukázalo, na běžně dostupné technice vyrobil bankovky v nominální hodnotě 5000, 200 a 100 korun, celkem za třicet tisíc korun. „Bankovky nejvyšší hodnoty se mu nepodařilo udat. Proto je zničil. U dvoustovek a stovek byl však v některých případech úspěšnější,“ doplnila Štětínská. Padělky udal v trafikách. Zajištěné bankovky policisté odeslali České národní bance k určení zdařilosti padělků.

Muž je obviněn z padělání a pozmění peněz. Hrozí mu až osm let vězení. Soud jej poslal do vazby.

Historik Kamil Rodan.
Kamil Rodan: Netvrďme, že Ostrava svou dávnou historii nemá
Ostravský rockový pamětník Chico na Bazalech v 80. letech.
Předlistopadový rock v Ostravě? Hra na schovávanou až do konce!