Krajský soud v Ostravě mu letos v dubnu uložil trest pod zákonnou sazbou, která se pohybuje v rozmezí od pěti do dvanácti let. Pavel K. odešel s třicetiměsíčním trestem podmíněně odloženým na zkušební čtyřletou lhůtu. S tím ale nesouhlasil žalobce, jenž se odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci. Ten mu dal tento týden za pravdu a muže poslal na šest let do žaláře.

ZA MŘÍŽE

„Zrušili jsme výrok o trestu a nově jsme obžalovanému uložili trest odnětí svobody ve výměře šesti roků. Podle nás byl původní trest nepřiměřeně mírný a nebyly zde splněny zákonné důvody pro mimořádné snížení pod sazbu,“ uvedl mluvčí vrchního soudu v Stanislav Cik.

DRAMA

Drama se odehrálo v dubnu 2017 v Bohumíně, kde Pavel K. údajně najel autem na svého bratra, dalšího muže a pětiletého chlapce. Jak uvedl státní zástupce, auto se k trojici blížilo rychlostí kolem čtyřiceti kilometrů v hodině, pak zpomalilo. „Díky duchapřítomnosti bratra obžalovaného, který odstrčil zbylé dva poškozené a sám se částečně dokázal vyhnout vozidlu, nedošlo k závažným následkům,“ uvedl žalobce.

Pavel K. vinu odmítl. „Není to pravda, je to všechno na mě nahrané. Akorát jsme se chytili, žádné najíždění nebylo. Nezakládá se to na pravdě,“ řekl.

BRATR

Jeho bratr se u hlavního líčení snažil docílit zastavení trestního stíhání, což ale vzhledem k právní kvalifikaci nebylo možné. „Všechno to chci zastavit a stáhnout. Vedou mě k tomu rodinné důvody,“ uvedl. Ve své dřívější výpovědi však detailně popsal, jak se na ně auto řítilo, jak zbylé dva chodce strhl a poté se sám v poslední chvíli natočil k autu bokem. Díky tomu ho vozidlo zachytilo pouze zpětným zrcátkem.

„Když jsem viděl, že jede na nás, začal jsem je odhazovat. Oba upadli na zem. Kdybych je neodhodil, auto by je srazilo,“ prohlásil po incidentu. Podle žalobce předloňským incidentem vygradovaly spory mezi bratry.

Verdikt vrchního soudu je pravomocný a není proti němu odvolání. V úvahu přichází pouze dovolání k Nejvyššímu soudu, které však nemá odkladný účinek. To znamená, že Pavel K. musí na výzvu vězeňského služby nastoupit do žaláře.