Oba ale u soudu odmítli vypovídat, a tak se senát zabýval jen jejich předchozími výpověďmi.

Bude-li jejich čin kvalifikován jako loupež, při které došlo k zabití, mohou si odsedět 8 až 15 let. Uzná-li je však soud vinnými z vraždy, hrozí jim 15 až 20 let za mřížemi nebo i výjimečný trest.

V těch Milan Klapetek uvedl, že je těžký alkoholik a dříve čichal toulen a benzin. Dále řekl, že s Martinem Lebedou se znají již deset let, ale že Lebeda na alkoholu závislý není, dříve však užíval pervitin.

Milan Klapetek a Martin Lebeda v soudní síni. Vypověděl dále, že zastřeleného muže osobně znal a navštěvoval asi dvacet let. „Ten den na konci listopadu jsme se s Martinem rozhodli, že půjdeme vybrat nějakou chatu, abychom měli na alkohol a cigarety. Vzal jsem si z domu ze skříně své matky malorážku, kterou mi před lety zabavila, protože jsem střílel do popelnic. Obstaral jsem si ji ještě před vojnou i s náboji.

S Martinem jsme pak došli až k nádražní budově ve Svobodných Heřmanicích, kde Vojtíšek (oběť pozn. red.) bydlel. Pod záminkou, že potřebuji vodu do chladiče, jsem na něj zazvonil. Pistoli jsem držel v pravé ruce, kterou jsem měl podél těla, takže si jí Vojtíšek nevšiml, když mi otevřel a já vešel dovnitř. V umývarce mi napustil vodu do dvou PET lahví, které tam měl stát. Láhve jsem si strčil do batohu a zbraň položil na zem.

Pak jsem ji sebral a chtěl jsem si z něj udělat srandu a vytáhnout z něho nějaké peníze na alkohol. Namířil jsem na něj zbraň a tvrdil mu, že je to pistolka na vodu. Pak ale sama spustila a vystřelila, protože nemá žádný zajišťovací mechanismus," popsal ve své výpovědi Klapetek.

Dále tvrdil, že po prvním výstřelu vyběhl ven, a tak neví, co se s obětí stalo dál. „Byl jsem na tom psychicky špatně a pak nevím. Mám okno. Vrátil jsem se tam a pak zase vyběhl ven. Martin mi řekl, že slyšel druhý výstřel, ale já o ničem nevěděl, byl jsem hodně opilý, byl jsem úplně mimo," popsal událost Klapetek. Podle obžaloby střelil muže pod levé oko a do pravého ucha.

Do domu se oba následně vrátili, načež nalezli muže ležet v kaluži krve v kuchyni v prvním patře. Aby se dostali dále do bytu, museli muže překročit. „Já jsem sebral z obýváku rádio a DVD přehrávač, chtěl jsem je dát do batohu, ale překážely mi láhve s vodou, tak jsem je vyndal. Martin zatím prohledával ložnici kvůli penězům. Našel tam 400 korun," tvrdil Klapetek.

Z lednice pak odnesli ještě tři půllitrové láhve alkoholu. Peníze si u Klapetka doma rozdělili, stejně jako láhve. Pistoli pak Klapetek vrátil zpět do skříně své matky. Další den spálil tenisky špinavé od krve, a oblečení, které měl na sobě, mu matka vyprala.

Ve svých výpovědích se však oba obžalovaní značně lišili. Martin Lebeda tvrdil, že vše byl Klapetkův nápad a on se mu loupež značil rozmluvit a s prohledáváním bytu souhlasil jen proto, že se bál, aby jej Klapetek rovněž nepostřelil. Lebeda také popřel výpovědi svědků i výrok obžaloby, že si z bytu zastřeleného odnesli větší peněžní obnos, než jaký uvedli ve svých výpovědích, tedy 400 korun. Oba obžalovaní shodně popřeli, že by kdy uhodili nebo okradli starší ženu z Horních Životic, z čehož je státní zástupkyně také viní.

Soudní líčení bude pokračovat dnes a ve čtvrtek výpověďmi svědků

Lenka Lasáková, Barbora Urbanovská