Vše začalo ve chvíli, kdy policisté získali informace o falešných pětistovkách na Ostravsku. Stopy je přivedly až ke dvěma mužům (29, 34 let) z Ostravy. Padělatelský plán se zrodil v restauraci u piva, kde se dohodli, že svou neutěšenou finanční situaci vyřeší výrobou falešných bankovek v hodnotě pět set korun. S nimi chtěli vyrazit do obchodů, kde hodlali nakoupit různé zboží. Měli také vymyšleno, jakým způsobem se budou dělit o zisk. Větší část si nárokoval starší z dvojice, který na běžně dostupné technice vytiskl téměř třicet nepravých bankovek. Nakonec ale zůstalo jen u plánu. Do oběhu se nedostal žádný falzifikát. Přesto je oba čekají problémy. A nejen je…

„Čtyřiatřicetiletý muž vyrobil padělky pětisetkorun, které předal kamarádovi. Ten se s nimi chtěl pochlubit před svou známou. Žena si však okamžitě uvědomila, že je to protizákonné a upozornila jej na to. Peníze si vzala a předala je své devětatřicetileté matce. Ta jí slíbila, že padělky zničí, aby se nedostaly do oběhu. Bankovky ale nezničila, nýbrž je dala do ledničky. Tam padělky chladly až do odevzdání policistům," řekla mluvčí krajské policie Soňa Štětínská s tím, že kriminalisté zajistili zařízení, na němž byly peníze vyrobeny, i většinu falzifikátů. Některé z nich ale skončily v nenávratnu. Ke hraní je totiž dostalo dítě, jež papírky roztrhalo a rozkousalo.

Oba muži jsou obviněni z trestného činu padělání a pozměnění peněz. Staršímu, který falzifikáty vyrobil, hrozí až osm let vězení, jeho kamarádovi až pět let vězení. Soudu neunikne ani žena, jež padělky dala do ledničky. Také ona by za mřížemi mohla strávit až pět let.

Jak se policie na stopu amatérských penězokazců dostala, mluvčí neuvedla. Vše ale nasvědčuje tomu, že si někdo z trojice „pustil pusu na špacír" a informace přes další lidi doputovala až ke kriminalistům.

Neměl to dělat

Policisté v těchto dnech vyřešili i další padělatelský případ. Smutným hrdinou je devětačtyřicetiletý muž z Opavy. Jednoho dne zjistil, že mu v herně vrátili padělanou dvousetkorunu. Později za ni na stejném místě koupil cigarety. V té době již ale věděl, že jde o falzifikát. Tím porušil zákon.

„V jedné z opavských heren si nechal rozměnit bankovku v hodnotě tisíc korun na dvousetkoruny. Část peněz vložil do automatů, se zbytkem odešel. Po pár dnech zamířil s penězi do jiné herny. Jedna z dvousetkorun mu nešla do automatu vložit, a tak požádal obsluhu o její výměnu. Neuspěl. Personál jej upozornil, že se jedná o padělek. Muž se rozhodl, že falešnou bankovku udá tam, kde ji obdržel. A byl úspěšný. V herně, kterou prvně navštívil, si za ni u obsluhy koupil cigarety. Policisté se však o padělku dozvěděli a zjistili, kdo ho udal," uvedla Štětínská.

Muž je obviněn z trestného činu udávání padělaných a pozměněných peněz. Hrozí mu až dva roky vězení.