Zabýval se odvoláním Zdeňka K. (41 let) z Ostravy, kterého před časem poslal Krajský soud v Ostravě na devět a půl roku za mříže. Muž vloni v srpnu nesmyslně a velmi brutálně napadl svého známého (53 let). Mimo jiné mu skákal po hlavě. Zdeněk K. se u vrchního soudu dožadoval mírnějšího verdiktu. A uspěl. Senát mu původní trest snížil o jeden rok, to znamená na osm a půl roku žaláře.

PŘÍSNÉ

„Devět a půl roku byl nepřiměřeně přísný trest. Přihlédli jsme také k tomu, že tento trest vykoná v přímé návaznosti na další trestní věci, kdy byl odsouzen k 260 a 300 dnům odnětí svobody,“ uvedl mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Stanislav Cik. Jde o tresty obecně prospěšných prací, které však muž nevykonal, a které mu byly následně změněny na vězení. To znamená, že ve skutečnosti stráví ve vězení více než deset let.

Incidentu předcházel konflikt mezi Zdeňkem K. a jeho družkou. Stalo se tak v ulici ve Slezské Ostravě. Obžalovaný ženu během hádky dvakrát udeřil otevřenou dlaní do tváře. Motivem mohla být žárlivost. Oběti se slovně zastal jejich společný kamarád, který s nimi osudného dne popíjel alkohol.

NASKAKOVÁNÍ

Podle žaloby do něj Zdeněk K. opakovaně kopal, nakonec mu několikrát naskočil na hlavu. Výsledkem byla dvakrát zlomená čelist, otřes mozku a další poranění. „Slyšel jsem už jen houkačky. Pak jsem se probral v nemocnici,“ uvedl zraněný muž, podle kterého bylo velké štěstí, že poblíž byli další známí a sousedé. „Jinak bych možná zemřel. Zachránili mi život,“ konstatoval.

Žena proti obžalovanému druhovi u soudu nesvědčila. Při výslechu na policii však uvedla, že střízlivý je normální, když se ale napije, bývá zle. „Když nepije, je to zlatý chlap,“ řekla. Rozhodnutí vrchního soudu je pravomocné a není proti němu odvolání.

Mig 21 v Ostravě, festival Létofest 2018 v Dolní oblasti Vítkovice.
Kapela Mig 21 přijede do Ostravy na majáles