Dostavila se například kartářka, která novinářům řekla, že podle jejího výkladu karet se nejednalo o vraždu, ale o nehodu. Přijela se proto podívat, jak proces probíhá.

Psychologická pomoc

Hlavním bodem čtvrtečního jednání byla výpověď psycholožky Blanky Čepické, která na vyžádání cestovní kanceláře odletěla do Egypta poskytnout Kramnému psychologickou krizovou intervenci.

S Kramným hovořila dvakrát, vždy hodinu a půl až dvě hodiny. Poprvé jej v doprovodu konzulky navštívila v nemocnici, další den se setkali přímo v hotelu. „Byl zmatený, neklidný, chvilku plakal, byl emočně nevyvážený. Byl rád, že mluví s někým česky, protože celé osazenstvo mluvilo anglicky," řekla Čepická s tím, že Kramný jí útržkovitě vyprávěl, co se stalo.

„Že mu bylo spatně, že si šel pro kolu a pak se pozvracel, že jeho dívkám bylo špatně. Vyprávěl, jak zjistil, že dcera ani manželka nežijí. Říkal, že volal rodičům, že bušil na vedlejší pokoj. Pak seděl, běhali tam zaměstnanci hotelu, policie a podobně," vzpomínala Čepická s tím, že s Kramným řešili aktuální situaci i budoucnost. „Ptal se, co se to stalo, proč se to stalo, co bude v životě dál? Ptal se, kdo to zavinil?" dodala Čepická. Kramný jí také ukazoval rodinné fotky v mobilu. „Byly to hezké fotky. Byl na rodinu pyšný," uvedla psycholožka.

Petr Kramný na chodbě ostravského soudu.„Nebylo to divné"

To, že Kramný nejprve volal matce a poté běžel pro pomoc do vedlejšího pokoje, není podle psycholožky nic mimořádného. „Jsou to normálně reakce v nenormální situaci," řekla Čepická. Jak zdůraznila, každý člověk reaguje jinak.

„Posttraumatické jevy mají různé podoby. Chování pana Kramného mi nepřipadalo divné," řekla psycholožka, která s ním probírala i to, co ho čeká po návratu domů. Mimo jiné hovořili o věcech po manželce a dceři. „Řekla jsem mu, že s tím musí něco dělat. Je otázka, zda si chce z bytu udělat mauzoleum a nechat to tam, nebo to nějakým způsobem odklidit. To mauzoleum není dobré. Život jde dál a člověk by měl v životě pokračovat. Ale jinak," dodala Čepická.

Předsedkyně senátu Renata Gilová se poté psycholožky zeptala, zda je možné v obecné rovině říct, zda postraumatické stavy mohou vzniknout i u pachatele, který traumatizující událost vyvolal.

„Obecně může k tomu dojít. Může se leknout, co se vlastně stalo," reagovala Čepická.

Sexuoložka a pedagog

Před soudem ve čtvrtek vypovídala i soudní znalkyně z oboru zdravotnictví odvětví sexuologie a psychiatrie Šárka Grussmannová. Ta na Kramného vypracovala odborný posudek. V něm se mimo jiné vyjádřila k tomu, zda Kramný netrpí sexuální deviací. „Nebyla zjištěna sexuální deviace. Je heterosexuálně orientován na dospělé ženské objekty," řekla znalkyně s tím, že u Kramného nebyla konstatována ani zvýšená sexuální agresivita či sadismus.

Předsedkyně senátu k hlavnímu líčení předvolala i Richarda Bukovanského – pedagoga působícího na učilišti, které Kramný v oboru mechanik, opravář strojů a zařízení navštěvoval.

Bukovanský uvedl, že si na Kramného nevzpomíná. „Nepatřil k žákům, kteří by mi utkvěli v paměti. Vybavuji si pouze jednu zajímavost vzhledem k příjmení. V sousedství bydleli Kramní, ale to s touto věcí nemá souvislost," uvedl pedagog. Soudkyně se poté zajímala o to, zda se v Kramného oboru studenti detailně seznamovali s problematikou elektroinstalace a elektrozařízení. „Nějaké bližší seznamování s rozvody nebylo prováděno, nebylo obsahem osnov," uvedl Bukovanský.

Výpovědi sexuoložky i pedagoga se měly původně číst, obhajoba však trvala na jejich osobní účasti. Důvody vysvětlila Kramného obhájkyně Jana Rejžková.

Vysvětlení

„Některá média, zejména bulvární, se snažila, seč mohla, aby z něho (Kramného) udělala sexuální devianta. Je prokázáno, že po sexuální stránce je naprosto normální jedinec zaměřený na dospělé ženy. Takže nějaké domněnky o tom, že by snad měl zneužít svou dceru, jak některá bulvární média psala, samozřejmě padly," vysvětlila Rejžková, proč chtěla u hlavního líčení osobní účast znalkyně. Rejžková si vyjádřila i k předvolání pedagoga.

Protiútok?Obhájkyně Petra Kramného Jana Rejžková uvedla, že během letní přestávky nezahálela a chystá překvapení. „Už příští týden tady něco bude," řekla bez bližších podrobností.

„Policie potřebovala najít nějakého svědka, a zřejmě doufala a zajásala, že konečně bude mít někoho, kdo potvrdí, že se můj klient na učilišti učil, jak zacházet s elektřinou. Tento pokus nevyšel," dodala Rejžková, podle které obhajobě pomohla výpověď psycholožky vyslané cestovní kanceláří.

„Vypověděla, v jakém stavu mého klienta našla. Není to tedy žádný vrah, není to žádný stroj, který by měl zabíjet svou dceru a manželku. Našla člověka ve stavu posttraumatické stresové reakce. Popsala člověka, který se nacházel v nestandardní životní situaci. Ano, pro někoho se mohlo jevit, že se nestandardně chová, ale z jejího pohledu bylo jeho chování standardní," řekla Rejžková, které poté zhodnotila výslechy výše zmíněných svědků: „Nedomnívám se, že by nám tyto výslechy ukazovaly něco, čím by se dalo odůvodnit tvrzení obžaloby," řekla Rejžková.

Přestala mu věřit

Posledním čtvrtečním svědkem byla známá rodiny Kramných ze Slovenska. Žena uvedla, že po neštěstí s Kramným telefonicky hovořila, byla s ním i v e-mailovém kontaktu. Nejprve mu věřila, poté se však její postoj změnil. „Když jsem viděla rozhovor s panem Kramným v televizi – ještě z Egypta –, tak jsem ho nepoznávala. Vždy jsem ho znala jako introverta, který nepil, málo mluvil. Najednou jsem v televizi viděla výřečného člověka, kterého jsem doposud nepoznala. Pospojovala jsem si trojúhelníky a věřit jsem mu přestala," řekla žena, podle které jí Kramný v telefonickém rozhovoru řekl, že si mrtvá těla fotil mobilním telefonem.

„Tehdy jsem si uvědomila, že kdyby se mi přihodila taková tragédie, nikdy bych nic takového neudělala. Začala jsem ho podezřívat," dodala svědkyně. Kramný to vzápětí popřel. Navíc zdůraznil, že v mobilu, který odevzdal policii, žádné takové fotografie nebyly.

Hlavní líčení v pátek pokračuje dalšími výpověďmi dalších svědků. Předvolán je například muž, kterého někteří svědci označili jako milence Moniky Kramné.