Od večera do časných ranních hodin navštívili několik barů, restaurací a diskoték. Cestou domů pak dostali chuť na závěrečné pobavení se. V té chvíli zahlédli dva alkoholem znavené mladíky, které si vybrali jako terč svých vtípků a posléze i brutálního napadení. Následovala smršť úderů, kopanců, ran do ležících těl a našlapování. Jen shodou šťastných okolností nedošlo k těžkým zraněním či smrti. Výsledkem však byla přeražená čelist, zlomený nos, pohmožděniny obličeje a další poranění.

Taková je ve stručnosti obžaloba, kterou si v pondělí u Krajského soudu v Ostravě vyslechli Daniel Vondrák (29 let) a David Malý (33 let) z Opavska. K surovému útoku, který mají na svědomí, došlo letos v březnu před nákupním střediskem v centru Opavy. „Motivováni potřebou odreagovat se a pobavit se, napadli zjevně alkoholem ovlivněné muže," řekl státní zástupce Vít Legerský.

Oběti nepochopitelného násilí dodnes nechápou, kde se v mužích vzala taková brutalita, nevědí ani, proč se na ně vlastně vrhli. „Nejprve do nás startovali slovně. Řekl jsem jim, aby nás nechali být, že jdeme domů. Oni nás začali bít a kopat. Bylo to hodně brutální. Kryl jsem se rukama. Jen díky tomu jsem neměl vážnější zranění. Nešlo se jim bránit," uvedl jeden z napadených mladíků, který se léčil několik týdnů. „Horní čelist jsem měl celou posunutou a zadrátovanou," řekl mladík.

Násilnící se k činu přiznali. „Je mi strašně líto, co se stalo. Kdyby to šlo vrátit, udělal bych to. Nemám ale stroj času. Chtěl bych se za všechno omluvit. Lituji svého chování. Jsem ochoten přijmout patřičný trest. Z mé strany šlo o exces. Byl bych rád, kdyby to už bylo za mnou. Abych za tím mohl udělat tlustou čáru a mohl myslet na budoucnost," řekl u soudu Malý, které po tomto prohlášení využil svého práva a odmítl dále vypovídat. Jeho kamarád Vondrák, který byl již v minulosti šestkrát odsouzen za výtržnictví, prohlásil, že s mladíky jen tak žertovali. „Stáli tam dva kluci. Šlo vidět, že jsou opilí. První zvracel, druhý se o něco opíral. Řekl jsem jim: ,Hoši, nějak jste to přetáhli.´ Jeden z nich začal nadávat," uvedl Vondrák s tím, že následně došlo k potyčce a rvačce. Také Vondrák projevi lítost nad tím, co udělal.

Vondrák i Malý jsou obžalováni z pokusu o těžké ublížení na zdraví a výtržnictví. Hrozí jim až dvanáct let vězení.