V plném rozsahu potvrdit verdikt Krajského soudu v Ostravě z prosince 2019, který všem dvanácti aktérům za výtržnictví a ublížení na zdraví uložil podmíněné tresty od deseti měsíců do dvou a půl roku.

"S právní kvalifikací nesouhlasil žalobce, podle kterého šlo o pokus o těžké ublížení na zdraví. Se svými argumenty ale neuspěl. Jeho odvolání jsme jako nedůvodné zamítli,“ uvedl mluvčí olomouckého vrchního soudu v Olomouci Stanislav Cik s tím, že ostravský senát správně rozhodl o právní kvalifikaci i výši trestů.

Ilustrační foto.
O práci u MS policie je obrovský zájem. Lákají peníze, benefity i jistota

Násilnostem předcházel incident mezi ochrankou a dvěma příchozími hosty, z nichž jeden byl Rom. Bodyguardi je kvůli opilosti vykázali z podniku. Zanedlouho se u herny objevilo asi dvacetičlenné komando mstitelů. Muži vtrhli do baru a zaútočili na sedmičlennou ostrahu. Vzduchem létaly židle i popelníky. V rukou agresorů se objevily i kovové teleskopické obušky, kovové a dřevěné tyče.

Některým obžalovaným hrozilo až dvanáct let žaláře. Soud nakonec všem dvanácti uložil podmíněné tresty. Jejich jednání kvalifikoval pouze jako lehké ublížení na zdraví, případně výtržnictví. Tím se dostali do podstatně příznivější sazby.

Obžalovaní popřeli, že by se jednalo o trestnou výpravu. U herny se prý ocitli náhodou. Podle soudu, který měl mimo jiné k dispozici výpisy telefonických hovorů, šlo ale jednoznačně o domluvenou akci. Odmítl také obhajobu jednotlivých aktérů, že se do incidentu nezapojili.

Každodenní obrázek z ulic měst a obcí.
Kam s použitými respirátory? Ostravští popeláři mají jasno: Do sáčku a do smetí!

Ochranka proti převaze neměla šanci. Jeden z bodyguardů Deníku řekl, že se bál nejen o sebe, ale také o životy spolupracovníků. „K naší práci tohle riziko patří. Ale abych byl upřímný, zarazila mě agresivita, vyzbrojení i organizace útočníků. S něčím podobným jsem se setkal jen jednou v Polsku. Bylo to fakt šílené, šlo nám doopravdy o život,“ řekl vyhazovač, který si ze rvačky odnesl několik krvavých památek.

Soudy se případem zabývaly již jednou. Na jaře 2017 ostravský soud uložil jedenáct podmíněných a jeden nepodmíněný trest ve výši dva a půl roku. Vrchní soud v Olomouci ale verdikt zrušil a nařídil nové projednávání, v němž všichni vyvázli s podmíněnými tresty. Rozsudek, který v pondělí potvrdil odvolací soud, je pravomocný.