Osudného dne jej bodla dvěma noži. Poslední rána byla smrtelná. Senát uznal Kovaříkovou vinnou z vraždy, za kterou jí hrozilo deset až osmnáct let vězení. Vzhledem k mimořádným okolnostem případu soud uložil trest pod spodní hranicí této sazby. Kovaříková trest na místě přijala. „Vzdávám se práva odvolání, trest přijímám,“ řekla v soudní síni Kovaříková. Státní zástupce si nechal lhůtu k vyjádření. Pokud se odvolá, bude mít konečné slovo Vrchní soud v Olomouci.

Téměř pětatřicetileté manželství provázely od samého začátku problémy, a to zejména kvůli manželově holdování alkoholu. Muž občas sáhl i k násilí. Žena se ale nikdy neobrátila na policii a modřiny maskovala make-upem a brýlemi. Při ošetření v nemocnici tvrdila, že spadla. Až v poslední době zvažovala, že se odstěhuje do Prahy za rodinou. Manžel však onemocněl, a přestože jí ze života dělal peklo, rozhodla se s ním zůstat. Věřila totiž, že nakonec přestane pít. To se ale nestalo. „Prosila jsem ho, aby nepil. Jen mě ale odbyl,“ řekla Kovaříková.

Alkohol byl i na počátku dubnové tragédie. Opilý manžel si nachystal jídlo a poté šel zvracet na toaletu. Když mu manželka pití vytkla, udeřil ji pěstí do nosu. Kovaříková si šla do kuchyně umýt krev z obličeje. Zde ji muž chytil za ruku. Popadla nůž a dvakrát jej bodla do paže. Poté jí nůž vyklouzl na zem. Ze stojanu vzala další nůž a znovu bodla, tentokrát do spodní části hrudníku. Ještě předtím na něj křičela, že ho zabije. Po chvíli zašla za sousedem a požádala jej o přivolání pomoc. Manžel i přes veškerou snahu záchranářů na zakrvácení do dutiny břišní zemřel.

Obhájce navrhoval, aby jednání jeho klientky bylo kvalifikováno jako zabití, za které lze uložit tři až deset let vězení. Soud to ale odmítl, stejně jako verzi o nutné obraně. Před posledním bodnutím totiž Kovaříková žádnému útoku nečelila.

Kovaříková opakovaně prohlásila, že lituje toho, co udělala. Uvedla, že manžela nechtěla zabít. „Bylo to v afektu. Moc toho lituji. I když byl takový, nechtěla jsem ho zabít,“ řekla Kovaříková.

Soud nakonec Kovaříkovou uznal vinnou z vraždy. Zároveň ale konstatoval, že byly splněny podmínky pro uložení trestu pod spodní hranicí trestní sazby. „S ohledem na výjimečné okolnosti případu jsme šli pod sazbu,“ řekl soudce s tím, že Kovaříková se k činu přiznala, projevila lítost a také přivolala pomoc. Svou roli sehrála i její dosavadní bezúhonnost a příznivé posudky znalců.

Podle soudu je sedmiletý trest přiměřený, o nižším se již uvažovat nedalo. „Nemůžeme dát požehnání situaci, aby se manželské neshody řešily za použití nožů, aby se řešily usmrcením toho druhého,“ prohlásil soudce.