Tento týden s ním televize Prima pořídila rozhovor prostřednictvím tabletu. Petr Wolf měl velké sluneční brýle a plnovous, vypadal také pohublejší. Vše nasvědčuje tomu, že se skutečně jednalo o Petra Wolfa.

Byl to on

„Podle gest, hlasu i způsobu mluvy si myslím, že to byl opravdu pan Wolf," řekl Deníku soudce Krajského soudu v Ostravě Miroslav Mucha, který předsedal senátu, jenž Petra Wolfa uznal vinným z dotačního podvodu.

Kdo je Petr Wolf? Exposlanec Petr Wolf se do povědomí veřejnosti dostal v červnu 2008, kdy opustil poslanecký klub ČSSD a poté odešel i ze strany. Důvodem měly být údajné nedemokratické praktiky ve vedení ČSSD. O několik dnů později Wolf oznámil, že jej tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek během prezidentských voleb v únoru 2008 vydíral. Prý mu vyhrožoval, že pokud nepodpoří kandidáta Jana Švejnara, zveřejní závěry kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu, který měl odhalit nedostatky ve Wolfově firmě. O zhruba měsíc později se někdo vloupal do Wolfovy poslanecké kanceláře v Ostravě. Zmizel notebook a další věci. Pachatele se nepodařilo dopadnout a policie případ odložila. (per)

Soudce se také vyjádřil k Wolfovým tvrzením v televizi Prima, podle kterých se oba před časem potkali. Prý se na sebe usmáli a pozdravili se.

„Samozřejmě nemohu vyloučit, že jsme se někde potkali. Co ale mohu zcela vyloučit, je to, že bych pana Wolfa poznal. To bych samozřejmě volal policii. Když se na vás někdo na ulici usměje, pokyne hlavou nebo pozdraví, ze slušnosti odpovíte, i když si zrovna nedokážete vybavit, o koho jde. Když jsem viděl aktuální vizáž pana Wolfa v televizi, tak mohou říct, že kdybych ho míjel na ulici, nepoznal bych ho," řekl Deníku Miroslav Mucha.

Nevinen?

Wolf v televizní reportáži dále uvedl, že by se z vězení nemohl efektivně bránit. Stejně jako během soudního procesu vinu odmítl a své obvinění označil za politický komplot. Vyšetřování prý začalo poté, co vystoupil z klubu ČSSD a při některých hlasováních podpořil pravicovou vládu tehdejšího premiéra Mirka Topolánka. Petr Wolf již dříve naznačil, že za vším mohli stát někdejší spolustraníci z ČSSD a spory uvnitř strany.

Soudy ale politické pozadí procesu odmítly. „Po celém provedeném dokazování zastáváme jednoznačné stanovisko, že se o žádný politický proces nejedná. Šlo o zcela běžný kriminální delikt," uvedl při vyhlášení verdiktu předseda senátu Krajského soudu v Ostravě.

Pokračujeme

V souvislosti s televizní reportáží požádal Deník o vyjádření policejní prezidium. To však na položené otázky zaslalo pouze stručnou odpověď. „V současné době je pátrání po hledaném Petru Wolfovi stále aktuální. Z taktických důvodů však jakékoliv bližší informace o krocích Policie ČR v souvislosti s aktuálním pátráním neposkytujeme," uvedl tiskový mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Trest

Petr Wolf byl odsouzen za zneužití jedenáctimilionové státní dotace z ministerstva životního prostředí. Krajský soud v Ostravě mu v lednu 2012 vyměřil pět let vězení. Vrchní soud v Olomouci v říjnu téhož roku trest zpřísnil o jeden rok. Exposlanec dostal také pětimilionovou pokutu. Spolu s ním byla k podmíněnému tříletému trestu a milionové pokutě odsouzena i jeho manželka Hana. Pokuty Wolfovi uhradili v pravidelných splátkách zasílaných na účet soudu.

Zatykač

Do vězení Petr Wolf nenastoupil. V lednu předloňského roku na něj ostravský krajský soud vydal příkaz k dodání do výkonu trestu. Později následoval evropský a mezinárodní zatykač. Vyhýbání se nástupu do vězení může bývalému politikovi přinést i další komplikace. Tím, že se skrývá, mohl spáchat trestný čin, a to maření výkonu úředního rozhodnutí, na který se zákon pamatuje až třemi roky žaláře. Útěkem si navíc do budoucna ztížil možnost předčasného podmíněného propuštění na svobodu, o které může odsouzený člověk po odpykání části trestu požádat.