Policisté ho zadrželi v noci ze středy na čtvrtek na Opavsku.

„Klíčovou byla činnost kriminalistů, kteří postupně v průběhu prověřování shromáždili informace vedoucí k podezřelému muži," uvedla v sobotu mluvčí policie Gabriela Holčáková s tím, že muž využil svého práva a nevypovídal.

Policisté pátrají po vozidle, z něhož podezřelý muž vystoupil (zachycené různými kamerami na různých místech Ostravy).
Pokus o znásilnění v Třebovicích: policisté prověřují automobilovou stopu

DNA

„Krom dalších úkonů zajistili kriminalisté také stopy, které následně zkoumali znalci. Izolovaný profil DNA při srovnání v databázi pak znamenal zjištění identity konkrétní osoby," doplnila Holčáková.

Soud dnes rozhodl o vzetí obviněného do vazby. Hrozí mu trest odnětí svobody až deset let.

Šestadvacetiletou ženu z Ostravy, přepadl koncem května v noci, když se vracela ze zaměstnání. Zaútočil na ni krátce poté, co vystoupila z tramvaje.

„Cestoval s šestadvacetiletou obětí tramvají číslo 4. V tramvaji jeli také další lidé. Žena nastoupila v centru Ostravy a vystoupila na zastávce Zahrádky. Muž vystoupil za ní. Žena se snažila místo co nejrychleji opustit, nicméně muž ji oslovil. Posléze jí nabízel finance za to, aby se obnažila," popsala tehdy situaci mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková s tím, že oběť veškeré nabídky odmítla.

Vzápětí násilník zaútočil. Uchopil ji a táhl přes ulici Sjízdnou. Oběť se bránila se, snažila se vymanit a upadla.

Neznámý muž na záběru kamery.
Dva vážné sexuální zločiny v Ostravě: podobnost čistě náhodná?

SVĚDEK

Obviněný poté ženu chytil za vlasy, odtáhl, povalil a pokusil se vysvléct. V té chvíli se na scéně objevil třiatřicetiletý svědek, který slyšel volání o pomoc. Vydal se na místo, kde zahlédl agresora. Ten se zalekl a utekl.

Svědek pak pomohl zraněné a otřesené ženě a věc oznámil na tísňovou linku.

Policisté ohledali místo činu a zajistili stopy. Násilník utrpěl krvácející zranění v obličeji.

„Zřejmě tržnou ránu nad levým obočím a rovněž byl poškrábaný na tváři. Podezřelý měl dle výpovědi svědků potřísněný oděv krví. Při ataku rovněž ztratil své sluneční brýle. Kriminalisté zajistili jak brýle, tak stopy, které nyní zkoumají znalci," doplnila Holčáková.

Kriminalisté měli také k dispozici kamerové záznamy. Ty zveřejnili i prostřednictvím Moravskoslezského deníku s žádostí o pomoc při identifikaci.

Neznámý muž na záběru kamery.
VIDEO: Muž v Ostravě chtěl znásilnit mladou ženu. Zachránil ji náhodný svědek