Těmito slovy popsal hrůzné okamžiky pětačtyřicetiletý podnikatel z Ostravy, který ve čtvrtek v roli oběti a korunního svědka vypovídal před senátem Krajského soudu v Ostravě. Podnikatel některé ze svých únosců znal. Muži ho podezřívali z krádeže mobilních telefonů za devět milionů korun.

Opravený most před Odru mezi Ostravou a Hlučínskem opět v plném provozu, čtvrtek 14. října 2021 odpoledne.
Tak se všichni dočkali. Most opraven, dopravní peklo Ostrava-Hlučínsko skončilo

K činu došlo v březnu roku 2015 v Ostravě, ve čtvrtek po více než šesti letech padl rozsudek. Obžalovanými byli dva cizinci - Polák a Albánec, který nyní pobývá v Kosovu. Polák se hlavního líčení zúčastnil osobně. Ostravský podnikatel požádal soud, aby mohl vypovídat v jeho nepřítomnosti, protože z něj má strach.

Senát mu vyhověl a cizince s tlumočnicí poslal do vedlejší místnosti, která byla s jednací síní propojena obrazem i zvukem. Jak podnikatel uvedl, jeho únosci si mysleli, že má prsty v krádeži mobilních telefonů za devět milionů korun, což důrazně odmítl. „Nic jsem neukradl,“ prohlásil.

Léčka

Osudného dne se nejprve setkal s Polákem, kterého dobře znal. Dali si kávu v jednom z občerstvovacích řetězců a rozešli se. „Všechno bylo v pohodě,“ řekl muž s tím, že mu Polák o několik hodin později zavolal s tím, že ho chce s někým seznámit. Schůzku si dali večer u ostravského Divadla loutek. V dohodnutém termínu přijelo bílé vozidlo VW Transporter, z něhož vyskákalo několikačlenné komando.

Brýle, pouta

Podnikatele přepadli, zbili a vhodili bočními dveřmi do dodávky. Na oči mu dali neprůhledné brýle, ruce a nohy mu spoutali ocelovými pouty. Odvezli ho do rodinného domu v Ostravě-Kunčičkách, kde jej oknem vhodili do jednoho z pokojů. Následovalo několikahodinové bití a nucení k přiznání se. „Stále jsem jim opakoval, že jsem nic neukradl,“ uvedl podnikatel s tím, že únosci po něm chtěli, aby jim řekl, kde jsou mobily nebo utržené peníze.

Ostravské zákaznické centrum ČEZ, 14. října 2021.
Lidé v Ostravě berou útokem dodavatele energií. Takto to tam teď chodí

Poté mu jeden z přítomných, pravděpodobně neznámý Albánec v růžovém tričku, vzal z jeho tašky 430 tisíc korun. Postupně většina únosců odjela, zůstal jeden podnikatel a Polák, který jej nad ránem odvezl domů a vyhodil na ulici. „Cestou jsem se ho pořád ptal, proč to udělal. Mlčel, říkal jen, ať nic nehlásím,“ vypověděla oběť.

Po náročném vyšetřování se podařilo dopadnout jednoho z Albánců a Poláka, další aktéři odhaleni nebyli. Případ se táhl několik let, mimo jiné kvůli obžalovanému Albánci, který poté, kdy byl propuštěn z vězení kvůli jinému deliktu, odjel do Kosova.

Rozsudek

V minulosti již padl jeden verdikt, který ale vrchní soud zrušil. Nově byl Albánec v nepřítomnosti za vydírání odsouzen k podmíněnému tříletému trestu s odkladem na zkušební tříletou lhůtu. U Poláka soud rozhodl o zastavení trestního stíhání pro neúčelnost. Před časem byl totiž u nás odsouzen k devíti a půl roku žaláře za daňové delikty. Verdikt není pravomocný, žalobce si ponechal lhůtu k vyjádření.