Podle zástupce krajského policejního ředitele Radima Wity jde o zcela ojedinělý případ.

„Za dlouhá léta nemá obdoby, zejména co se týká rozsahu," řekl Wita s tím, že pachatelé kradli zejména vozidla značky Škoda, a to především v Moravskoslezském kraji. Občas vyjížděli také do Olomouckého a Jihomoravského kra­je.

Náhradní díly končily u pětatřicetiletého muže z Novojičínska, který s nimi dále obchodoval. Je obviněn z podílnictví a legalizace výnosu z trestné činnosti. Hrozí mu až šest let vězení. Soud jej poslal do vazby.

Překupnické doupě

„Ve svém bydlišti přechovával náhradní díly a další části vozidel, přestože věděl, že jsou kradené. Jednalo se o tisíc různých dílů. Byly mezi nimi řídící jednotky, airbagy, části karosérií, přístrojové desky a podobně," uvedl Wita.

Policistům několik měsíců trvalo, než identifikovali automobily, ze kterých věci pocházely. „Bylo to náročné. Ne na všech dílech se nacházela výrobní čísla. Kontaktovali jsme výrobce osobních automobilů, díly jsme také podrobili kriminalistickému zkoumání, ať již z oboru metalografie nebo počítačové expertízy," dodal Wita.

Muž si žil na „vysoké noze". „Přestože neměl oficiální zaměstnání a živil se pouze příležitostnými brigádami, přes jeho účty protekly mnohamilionové částky," řekl Wita.

Další obvinění

Policisté v souvislosti s tímto případem obvinili i další lidi. „Jsou prověřovány a vyšetřovány i další osoby. Padla již obvinění, a to jak pro trestné činy podílnictví, tak i krádeže. Vzhledem k tomu, že toto trestní řízení je kvůli složitosti vedeno odděleně, nemůžeme ještě k těmto osobám poskytnout žádné další informace," vysvětlil Wita. Policisté již vědí, jak celý systém krádeží, rozebírání, skladování a následného prodeje fungoval, v současné době o něm ale nechtějí hovořit.

Identifikované náhradní díly budou vráceny majitelům. Policisté také muži zajistili dům za zhruba dva miliony korun, které by měly být použity na zaplacení škody způsobené majitelům aut.

Podle Wity se odhalení skupiny projevilo poklesem počtu ukradených vozů v Moravskoslez­ském kraji.