K tomu, aby kriminalisté mohli případ uzavřít, potřebují prozkoumat rozvod elektřiny v hotelu. Zaměřit se hodlají především na pokoj, v němž došlo k tragédii. Chystají se také vyslechnout místní techniky starající se o hotelovou elektrickou síť. Plánují i různá měření a zkoumání, která jsou důležitá pro následné posudky. Deníku to řekl dozorující státní zástupce Vít Legerský s tím, že již před několika týdny byla Egyptu předána žádost o právní pomoc. Odpověď zatím nepřišla.

„Bez souhlasu egyptské strany nemůžeme nic dělat. Nezbývá nám, než čekat," řekl Legerský. Že by Egypťané právní pomoc odmítli, je nepravděpodobné. V jakém časovém horizontu ale žádost vyřídí, lze jen stěží odhadnout.

Zatím také není jasné, jak bude případné vyšetřování na místě činu probíhat. V úvahu přicházejí dvě varianty. „Asi by pro nás bylo jednodušší, kdybychom si to všechno udělali sami. Odpadly by překlady a podobně. Ale není jisté, zda by s tím Egypťané souhlasili. Mohou to také provést sami a my bychom u toho jen byli. Uvidíme," doplnil Legerský.

Bez Kramného

Státní zástupce prakticky vyloučit, že by do Egypta s policisty odcestoval i Kramný. „Neumím si to představit," řekl Legerský. Otázka také je, zda by Kramný o návrat do míst, kde zemřeli jeho nejbližší, vůbec stál.

Egyptská policie sice vyšetřování před několika měsíci ukončila a Kramnému umožnila odletět do České republiky, případ by ale mohla kdykoliv otevřít zejména poté, co moravskoslezští kriminalisté Kramného obvinili z dvojnásobné vraždy. V Egyptě by mu tak hrozilo zatčení a soud. Při uznání viny by mohl padnout i trest smrti.

Podle Legerského bude vyšetřování trvat ještě několik měsíců. Teprve poté se rozhodne, co dál. Nejpravděpodobnější je podání obžaloby, zcela vyloučit však nelze ani další kroky, včetně zastavení trestního stíhání. „Rozhodnutí určitě nepadne v nejbližších týdnech, bavme se spíše o měsících," uzavřel Legerský.

Vrah?

Petr Kramný je obviněn z toho, že koncem července loňského roku během rodinné dovolené v Egyptě připravil o život svou manželku a dceru. Podle dřívějších informací v médiích obě zemřely na otravu. Až později vyšlo najevo, že příčinou smrti byl elektrický proud. Prokázala to pitva, kterou provedli lékaři v Ostravě.

Policie tvrdí, že za vším stál Kramný. Ten ale od samého začátku popírá, že by svým nejbližším ublížil. V Egyptě musel během vyšetřování zůstat několik měsíců. Do České republiky se vrátil až v říjnu. Absolvoval řadu výslechů na moravskoslezské policii, která se případem zabývá.

V polovině února si jej kriminalisté pozvali na další výslech. Ten 18. února skončil obviněním z dvojnásobné vraždy. O dva dny později soud v Karviné poslal Kramného do vazby. Kramný si proti rozhodnutí podal stížnost. Tu ale Krajský soud v Ostravě 17. března zamítl.