První skupina vyráběla pervitin a marihuanu a vyvážela drogy i do Německa.Celkem sedm osob ve věku 25 až 45 let bylo členy organizované skupiny, která vyráběla a pak i distribuovala marihuanu a pervitin. 

„Tato skupina měla jasně rozdělené role. Jeden z obviněných dovážel léky pro výrobu pervitinu z Polska. Na Novojičínsku působil člověk, který z nich vyráběl drogu vyráběl. Ten si část vyrobeného pervitinu nechal a další část předal dalšímu z obviněných, který předal drogu jedné ze spoluobviněných žen. Ta ji pak distribuovala na Bruntálsku. Od ní nakupovala drogy i další žena, která je společně s dalším spoluobviněným vyvážela až do Německa. Další z obviněných vyráběl marihuanu,“ popsal spolupráci pachatelů Petr Lapuník z oddělení obecné kriminality Bruntál, který pracuje v „toxi“ týmu. 

Ilustrační foto.
Zvrhlík z Ostravy teď místo u školy může masturbovat za mřížemi
Kandidát na prezidenta ČR Jiří Drahoš se svou manželkou při návštěvě  Moravskoslezského kraje zavítal i semifinále Ligy mistrů Oceláři Třinec – JYP Jyväskylä.
Jiřího Drahoše při hokejovém zápase v Třinci část publika vypískala

Zadrženo a obviněno tak bylo celkem sedm osob, pět z nich je stíháno vazebně. Policisté při svém zátahu zajistili i dvě motorová vozidla. „Auto, které sloužilo pro převoz léků z Polska bylo speciálně upraveno. V zadních sedačkách byly černé schránky, ve kterých pachatelé léky převáželi,“ doplnil Petr Lapuník s tím, že někteří z obviněných měli už s drogami co dočinění i v minulosti.

Policisté prokázali pachatelům množství půl kilogramu pervitinu, nevylučují ale, že drogy bylo vyrobeno a rozprodáno větší množství.

Bruntálsko je podle Petra Lapuníka specifické v tom, že se zde pervitin většinou nevyrábí, je zde dovážen. „Svědčí o tom i tento případ, kdy varna k výrobě drogy byla objevena a zajištěna na Novojičínsku,“ dodal policista. Obviněným hrozí až deset let vězení.

Chovatel drůbeže pěstoval i marihuanu

Druhý případ, který policisté objasnili, spadá rovněž na Bruntálsko. Jeden z pachatelů tam na statku choval drůbež, jako „přidruženou výrobu“ si pořídil pěstování marihuany. 

Branná výchova. Ilustrační foto.
Vrátí se branná výchova do škol? Děti znalosti pro krizové situace nemají

„V tomto případě bylo obviněno pět lidí, tři z nich jsou stíháni vazebně. Jeden z obviněných pěstoval konopí. Ještě v zárodku, když byly rostliny zhruba 10 centimetrů vysoké, je prodal spoluobviněnému na Ostravsku. Ten je pak dopěstoval a rozprodával. Zajímavostí je jednak to, že první z pachatelů maskoval tuto činnost chovem drůbeže a také to, že rostliny prodával ještě v zárodku proto, že se mylně domníval, že v případě odhalení mu hrozí nižší trest,“ uvedl k případu Petr Lapuník s tím, že v tomto případě pachatelé vypěstovali desítky rostlin marihuany.

K TÉMATU

Pořádnou ránu drogovému podsvětí zasadili během společné akce policisté ze tří středoevropských zemí – České republiky, Slovenska a Polska - už na podzim loňského roku, kdy se jim podařilo odhalit a rozprášit dobře organizovaný mezinárodní gang působící na území všech tří států. 

Zdroj: Policie ČR

Skupina tehdy dodala na trh stovky kilogramů pervitinu. Obviněno bylo osmatřicet osob české, slovenské, polské a vietnamské národnosti.

Jakub Frydrych, ředitel Národní protidrogové centrály Policie ČR (uprostřed) a jeho kolegové Eduard Matanin ze Slovenska (vlevo) a Kamil Bracha z Polska (vpravo) informovali o zadržení mezinárodního drogového gangu.
VIDEO: Policisté rozprášili mezinárodní drogový gang