V listopadu loňského roku ji společně s dalšími třinácti lidmi zatklo komando během akce s krycím názvem Futro. V jejím bytě se tehdy mimo jiné našla kompletní marihuanová pěstírna, jež se nacházela v místnosti, v níž spaly děti. Na ženu byla uvalena vazba, ze které ji soud po zhruba třech a půl měsících propustil na slib, že bude respektovat zákony a nebude mařit vyšetřování. Své slovo však nedodržela a po krátké době se měla znovu vydat na dráhu zločinu. Po zatčení putovala do vazby. O její dvě děti se stará babička.

Doupě


Policie byt v centru Ostravy sledovala delší dobu. Z dostupných informací vyplývá, že dotyčná drogu vařila od dubna do konce srpna letošního roku. Žena pervitin prodávala zejména mladým lidem. Mezi odběrateli byli i patnáctiletí školáci. „Vypadalo to, jako by si chodili do krámku kupovat housky. Často tady postávali a bloumali. Říkalo se, že si z nedaleké telefonní budky domlouvali předávání drogy,“ uvedl jeden ze čtenářů, bydlící poblíž domu v centru Ostravy. V té době již policie drogové doupě sledovala. „Víme o tom, na případu pracujeme,“ reagoval před časem na upozornění Deníku ochránce zákona vyšetřující drogové zločiny. Nyní spadla klec. Kriminalisté ženu zatkli a obvinili z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. „V případě uznání viny jí hrozí dva až deset let vězení,“ uvedl šéf Toxi týmu Jiří Kopeček.

Vařič


Shodou okolností v těchto dnech policisté odhalili i další pervitinovou varnu na jiném místě Ostravy. Dvaadvacetiletý mladík vyráběl drogu, kterou prodával zájemcům od šestnácti do devatenácti let. „Ve skupině měli být jak chlapci, tak děvčata,“ řekla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková, která upozornila na klesající věk uživatelů pervitinu.

Tento trend potvrdili i odborníci zabývající se drogovou prevencí. „Určitě můžeme potvrdit, že mezi uživateli je řada mladých lidí. Zda jde ale o patnáctileté či starší děti, je obtížné odhadnout,“ uvedl David Kondělka ze společnosti Renarkon s tím, že Renarkon v rámci svého kontaktního centra a terénního programu zaručuje dle zákona anonymitu. „Nevíme, jak se jmenují, ani kolik je jim let. Jsou mezi nimi mladí lidé,“ dodal Kondělka, který však zdůraznil, že pomoc vyhledávají lidé, kterým se již situace začala vymykat z rukou. „Ti nejmladší k nám nejdou. Vše se snaží utajit před rodiči i ve škole. Nechtějí, aby o tom někdo věděl. Takoví k nám ještě nepřicházejí. Objevují se až později,“ uzavřel Kondělka.