Pět lidí skončilo ve vazbě, šestý člověk je stíhán na svobodě. Všem hrozí až deset let vězení.

Pachatelé přepadli čtyři čerpací stanice a jednu hernu. Samotných loupeží se přímo účastnili tři muži. Další jistili okolí nebo tipovali vhodné objekty.

Scénář přepadení byl stejný. První z lupičů, který měl přes obličej šálu, požádal obsluhu o cigarety. Poté vytáhl pistoli a dožadoval se vydání tržby. V té chvíli se na scéně objevili jeho dva kumpáni, kteří měli na obličeji různé masky nebo lyžařské brýle. V rukou měli nunčáky.

Kriminalista Radim Bena ukazuje pistoli a nunčáky, které se podařilo zajistit u pachatelů.
Foto: Kriminalista Radim Bena ukazuje pistoli a nunčáky, které se podařilo zajistit u pachatelů. Autor: Deník/Jaroslav Perdoch

„Maskování se střídalo. Byly to kukly, pak masky anonymous, jednou to dokonce byla plynová maska nebo lyžařské brýle. Pachatel, který měl zbraň, svou pohrůžku v některých případech ještě umocnil tím, že zbraň před obsluhou natáhl," uvedl náměstek moravskoslezského policejního ředitele Radim Wita.

Analýza

Zdroj: Policie ČR

Jak zdůraznil Wita, skupinu se podařilo odhalit díky analytické práci kriminalistů „Pečlivě jsme vyhodnocovali všechny stopy zajištěné na místech činů i další informace," řekl Wita. Ochráncům zákona bylo brzy jasné, že zločiny má na svědomí jedna skupina.

„Přijali jsme bezpečnostní opatření, která spočívala nejen ve střežení vytipovaných čerpacích stanic, ale také v zahuštění vytipovaných prostorů policejními silami včetně zásahové jednotky.

„Byla to dobrá analytická práce kriminalistů. Ti při takové analýze musejí trochu přemýšlet jako pachatelé, aby si udělali představu, kde mohou tito lidé udeřit. Vyplatilo se nám to," dodal Wita s tím, že krátce po poslední loupeží zásahová jednotka trojici lupičů a jejich tři komplice zatkla a obvinila.

V rukou policie skončilo pět mužů a ženu, která tipovala benzinky. Ta je jako jediná stíhána na svobodě. Pachatelé, mezi nimiž je také cizinec, mají od devatenácti do šestadvaceti let.

Podle ostravského kriminalita Radima Beny jde o dosud netrestané lidi, kteří nepracovali a přepadení brali jako zdroj příjmu. „Po jednom z činů, kdy získali třicet tisíc korun, odjeli vlakem do Prahy a na diskotéce vše utratili. Neměli ani na cestu zpátky," řekl Bena.

Levák

Skupinu se podařilo zadržet během akce s krycím názvem Levák. „Z kamerových systémů jsme viděli, že pachatel vždy držel zbraň v levé ruce, proto jsme zvolili tento název," vysvětlil Bena s tím, že po zadržení se ukázalo, že šlo o plynovou pistoli.

Až na jednoho se všichni zatčení k loupežím přiznali. Celková škoda činí sedmdesát tisíc korun.