Oběti kyberšikany dostávají zastrašující, urážlivé či zesměšňující zprávy přes SMS či e-maily. Jsou pořizovány jejich fotografie nebo videa, které jsou případně různě upraveny a následně zveřejněny na sociálních sítích či internetu. Děti ve školách mohou například šikanovaného spolužáka vyloučit ze své on-line komunity. Cílem kyberšikany je oběti psychicky ublížit, ponížit ji, zesměšnit nebo u ní vyvolat strach.

Aby šlo o kyberšikanu, musí jít o útoky opakované a probíhající delší dobu. Pokud si po prvním urážlivém e-mailu jeho odesílatele zablokujete, pak nejde o kyberšikanu, ale o jednorázový on-line útok.

Použije-li uživatel internetové komunikační prostředky k navázání důvěrných vztahů s oběťmi tím, že zneužije jejich důvěry a vyláká je na osobní schůzku, na které je následně nutí k sexu, šíření nenávisti či jiným projevům násilí, hovoříme o kybergroomingu. Takový útočník často svým obětem nabízí dárky nebo je začne vydírat pomocí upravených a komentovaných fotografií, a oběť tak donutí ke schůzce.

Opět nesmí být zaměňováno s projevem náklonnosti mezi přáteli, kde však převažuje respekt. Velmi důležitou roli hraje prevence. Chránit si svá hesla, vystupovat raději pod přezdívkou, nezveřejňovat své fotografie ani fotografie své rodiny, pečlivě si vybírat, koho si přidat do svých přátel na sociálních sítích, jaké údaje sdělit při přihlášení k on-line hrám, či nechodit raději nikdy na osobní schůzku s někým, koho jste poznali na internetu. To jsou nejzákladnější rady, jak se chránit.

Je dobré si o kyberútocích ponechat nějaký důkaz, např. snapshot obrazovky. Oběť by si měla agresora zablokovat a změnit si přihlašovací údaje ke svým účtům.

Dále by měla kontaktovat administrátora služby (internetových stránek, mobilního operátora), linku bezpečí nebo přímo Policii ČR, která disponuje týmem specialistů na odhalování útočníků v kyberprostoru, včetně těch „anonymních“.

Existuje velmi dobrá webová stránka www.e-bezpeci.cz, kde je k dispozici i poradna, ve které dítě může získat pomoc.

Ing., Mgr. Marcela Kubalová, Nadační fond Paragraf

POHLED ODBORNÍKA: 

Dítě může být oběť, ale i pachatel

Není žádnou výjimkou, že se z oběti stane pachatel. Někdy jde o jistou formu kompenzace či odplaty za to, co dříve sami zažili. Jindy jde o agresora, který touží po moci a vnucuje oběti svou nadřazenost. Výzkumy ukazují, že agresorem bývají jak chlapci, tak i dívky. U dívek se navíc projevuje větší rafinovanost.

Pachatelé mladší 15 let sice nejsou trestně odpovědní, to však neznamená, že jejich jednání nemůže být potrestáno. Zákon nám nabízí možnosti uložení opatření k jeho nápravě, jako například výchovná omezení, zařazení do výchovného programu, dohled probačního úředníka a v určitých případech i ochrannou výchovu.

U mladistvých, tzn. u těch, kdo dovršili patnáctý rok a nepřekročili osmnáctý rok, se na jednotlivá chování může za určitých okolností aplikovat ustanovení trestního zákoníku: omezování osobní svobody, vydírání, pohlavní zneužití, ohrožování výchovy dítěte, podvod, nebezpečné vyhrožování, nebezpečné pronásledování a další. Pachatelům těchto trestných činů, které se u mladistvých nazývají provinění, hrozí až několikaleté tresty odnětí svobody.

Trestně odpovědná může být za určitých okolností i osoba, která trestný čin nenahlásila nebo jej nepřekazila.

Mgr. Petr Kausta, advokát

z. 40/2009 trestní zákoník
z. 218/2003 o soudnictví ve věcech mládeže
z. 89/2012 občanský zákoník

Linka bezpečí, telefon: 116 111
www.e-bezpeci.cz
Policie ČR, telefon: 158

VÍTE O TOM?

Právní pomoc můžete mít na základě rozhodnutí soudu zdarma
Zkušenosti z praxe bohužel ukazují, že oběti trestných činů se neorientují v tom, jaká práva jsou jim v trestním řízení ze zákona dána a na jaké odškodnění mají nárok, a to ačkoliv jsou orgány činnými v trestním řízení řádně poučovány.
Mnoho lidí je přesvědčeno, že si advokáta nemohou dovolit, a neví, že na základě rozhodnutí soudu mohou mít právní služby zdarma.
Bohužel tato tristní situace nahrává tzv. šmejdům neboli subjektům, které samy páchají trestnou činnost tím, že nemají ze zákona oprávnění poskytovat obětem trestných činů právní služby a právní informace, a na úkor obětí se nezákonně a ve značné míře obohacují.
Tyto subjekty často oběti připraví o značnou část jejich nároků, které jsou jim pojišťovnami nebo přímo pachatelem uhrazeny.
Tyto subjekty se často samy označují za tzv. centra odškodnění a podobně, a stojí za nimi jen vypočítaví a práva neznalí laici, jejichž cílem není poskytnout obětem pomoc, ale jen se na úkor obětí, i přes jejich tíživou životní situaci, obohatit.
Mgr. Petr Kausta, advokát

K TÉMATU

Oběti trestného činu se mohou obracet pro pomoc zejména k advokátům, k Probační a mediační službě nebo k některému ze subjektů zapsaných v Registru poskytovatelů pomoci obětem trestných činů.

NADAČNÍ FOND PARAGRAF Zakladatelem nadačního fondu je Petr Kausta, advokát se sídlem v Ostravě s více než dvacetiletou praxí. Spolu s ním se na činnosti podílejí i další advokáti, koncipienti, právníci, IT pracovníci, grafici a další. Do činnosti nadačního fondu budou zapojeni i externí spolupracovníci, a to zejména zástupci ostatních právních profesí, zejména soudci a státní zástupci, ale též soudní znalci, policisté, lékaři, psychologové a další.

Informační web www.nfparagraf.cz
Hlavní témata činnosti: Právo do škol
Pomoc dětem
Pomoc obětem trestných činů
Bezpečnější Ostrava

Nadační fond Paragraf, transparentní účet: 115-7550580267/100