Důvěřivost, menší informovanost i strach patří k hlavním důvodům smutné skutečnosti, proč se dnes senioři stávají častými oběťmi trestných činů zejména pak podvodů a krádeží.

Pachatelé neustále zdokonalují své postupy a přicházejí s novými scénáři. Mezi klasické průběhy pokusů o podvod patří vydávání se za vnuka nebo jiného příbuzného, což obvykle probíhá asi takto:.

Pachatel telefonicky osloví vytipovaného seniora, přičemž se vydává za jeho vnuka či vnučku. („Ahoj, babi, to jsem já.“ „Kdo to je?“ „Ty nepoznáš ani vlastního vnuka?“ „To jsi ty, Tomášku?“) Pod nejrůznějšími záminkami od seniora zjistí řadu osobních informací a poté jej požádá o poskytnutí peněz, které nutně potřebuje, protože se dostal do nesnází. Se seniorem se přitom domluví, že pro peníze pošle svého kamaráda, jelikož sám údajně přijít nemůže.

Základem je v takové situaci nikomu cizímu peníze ani jiné cennosti nepředávat a totožnost volajícího si ověřit u skutečného vnuka nebo dalších příbuzných. Každý takový pokus je důležité okamžitě nahlásit Policii České republiky, která věc prověří a díky včasnému oznámení může pachatele dopadnout.

Falešní vnuci nemusí být ohrožením pouze pro peněženku seniora. Pokud se jednou dostanou do jeho bytu, často využijí toho, že vidí, odkud senior peníze bere, a okradou jej nejen o dohodnutou částku, ale o veškeré úspory, případně si z bytu odnesou i jinou hodnotnou věc. Pokud by senior svůj majetek bránil, může mu jít i o zdraví nebo v krajním případě o život.

Jak se pachatelé k seniorům v prvé řadě dostanou? Telefonní číslo potenciální oběti lze společně se jménem i adresou jednoduše najít na internetu, v databázích, které obsahují tisíce těchto osobních údajů. V takové databázi mohou pachatelé snadno vytipovat tradiční jména, která s největší pravděpodobností patří starším lidem, společně s nimi se zde dozvědí i adresu a cesta k trestnému činu je otevřena. Mnoho lidí přitom ani neví, že lze jejich osobní údaje takto jednoduše na internetu vyhledat.

Efektivním řešením této situace může být zrušení pevné linky k mobilním číslům ve spojení s dalšími údaji, které podvodníci pro své jednání potřebují, se už tak jednoduše dostat nedá.

Variantou tohoto podvodného jednání však může být situace, kdy falešný vnuk seniora požádá o zaslání peněz on-line převodem. V takovém případě nepotřebuje znát ani adresu, a zcela mu postačí zveřejněné telefonní číslo a důvěřivost osloveného seniora. Primární obranou před trestnou činností falešných vnuků tak zůstává obezřetnost.

Mgr. Zuzana Zádrapová, Nadační fond Paragraf

POHLED ODBORNÍKA: 

Slovo policejního preventisty

Vše, co bylo napsáno v předchozím textu, popisuje přesný modus operandi páchané trestné činnosti a také preventivní rady, jak se nenechat podvést. Pouze bychom rádi doplnili, že pachatelé jsou většinou skvělí manipulátoři, a když potencionální oběť váhá, volají opakovaně. Většinou žádají o poměrně vysoké částky. Ani skutečnost, že oslovený sdělí, že takový obnos nemá doma, ale v bance, pachatele neodradí a přemlouvají ho, aby peníze z účtu vyzvedl, což se již také stalo. Nebo požadují bezhotovostní převod.

Policisté seniorům radí, aby si takový telefonát důkladně ověřili u příbuzných. A to i tehdy, když jsou volajícím žádáni, aby se o půjčce nikomu nezmiňovali. A pokud zjistí, že opravdu nejde o rodinnou záležitost, případně nikoho z příbuzných nezastihnou, ať kontaktují policii.

Také upozorňujeme, aby senioři nikomu nesdělovali výši svých úspor, ať je mají uloženy u sebe doma, nebo v bance. Aby nikdy nesvěřovali své peníze neznámým osobám (ani pod příslibem, že do zástavy přenechají např. doklady mohou být zcizené) a nenechali se přemluvit k bezhotovostnímu převodu! Pokud již nastala situace, že pachateli uvěřili, určitě je nutné obrátit se na policii. Překonejte prosím obavy nebo stud, a pokud možno co nejdříve oznamte spáchání trestného činu. Oznámení učiňte i v případě, že jste se pachatelem nedali obelstít. Také příprava ke spáchání tohoto trestného činu je trestná. Každá, byť sebemenší informace může totiž policii přispět k odhalení pachatele.

por. Mgr. Daniela Vlčková, oddělení tisku a prevence, Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje

VÍTE O TOM?

Právní pomoc můžete mít na základě rozhodnutí soudu zdarma 
Zkušenosti z praxe bohužel ukazují, že oběti trestných činů se neorientují v tom, jaká práva jsou jim v trestním řízení ze zákona dána a na jaké odškodnění mají nárok, a to ačkoliv jsou orgány činnými v trestním řízení řádně poučovány.
Mnoho lidí je přesvědčeno, že si advokáta nemohou dovolit, a neví, že na základě rozhodnutí soudu mohou mít právní služby zdarma.
Bohužel tato tristní situace nahrává tzv. šmejdům neboli subjektům, které samy páchají trestnou činnost tím, že nemají ze zákona oprávnění poskytovat obětem trestných činů právní služby a právní informace, a na úkor obětí se nezákonně a ve značné míře obohacují.
Tyto subjekty často oběti připraví o značnou část jejich nároků, které jsou jim pojišťovnami nebo přímo pachatelem uhrazeny.
Tyto subjekty se často samy označují za tzv. centra odškodnění a podobně, a stojí za nimi jen vypočítaví a práva neznalí laici, jejichž cílem není poskytnout obětem pomoc, ale jen se na úkor obětí, i přes jejich tíživou životní situaci, obohatit.
Mgr. Petr Kausta, advokát

K TÉMATU

Oběti trestného činu se mohou obracet pro pomoc zejména k advokátům, k Probační a mediační službě nebo k některému ze subjektů zapsaných v Registru poskytovatelů pomoci obětem trestných činů.

NADAČNÍ FOND PARAGRAF
Zakladatelem nadačního fondu je Petr Kausta, advokát se sídlem v Ostravě s více než dvacetiletou praxí. Spolu s ním se na činnosti podílejí i další advokáti, koncipienti, právníci, IT pracovníci, grafici a další. Do činnosti nadačního fondu budou zapojeni i externí spolupracovníci, a to zejména zástupci ostatních právních profesí, zejména soudci a státní zástupci, ale též soudní znalci, policisté, lékaři, psychologové a další.

Informační web www.nfparagraf.cz
Hlavní témata činnosti: Právo do škol
Pomoc dětem
Pomoc obětem trestných činů
Bezpečnější Ostrava

Nadační fond Paragraf, transparentní účet: 115-7550580267/100