Oficiálně se však k výsledku jednání nechtěl nikdo vyjádřit s tím, že rozhodnutí musí být nejprve doručeno jednotlivým stranám. Nyní je jisté, že rozsudek novojičínského soudu byl opravdu zrušen.

Deník to zjistil z justiční webové databáze. „Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ stojí v databázi.

Jeskyňářský výzkum v Ondrášových ďurách na Lukšinci.
Ondrášovy ďury, veřejnosti zapovězená část Lysé hory

Tragédie se odehrála 8. srpna 2008 ve Studénce. O život přišlo osm lidí, téměř stovka pasažérů utrpěla zranění, mnozí velmi vážná. Rychlík jedoucí do Prahy narazil do spadlé konstrukce opravovaného mostu. Státní zástupce postavil před soud deset lidí, kteří podle jeho názoru naštěstí zavinili.

Novojičínský soud ale vloni v prosinci všechny zprostil obžaloby s tím, že nebylo prokázáno, že by se uvedené trestné činnosti dopustili právě oni. S tím ale nesouhlasil státní zástupce, který se odvolal se ke Krajskému soudu v Ostravě. Ten nyní původní verdikt zrušil a případ vrátil novojičínskému soudu k novému projednání. Kdy bude nařízeno hlavní líčení a jak dlouho potrvá, není jasné.

Zřícený most na trati ve Studénce.
Vlakové neštěstí ve Studénce: soud v Ostravě zřejmě zrušil zprošťující verdikt