Zpráva se zmiňuje o údajném dluhu a odkazuje na přílohu s podrobnostmi. Po jeho otevření může dojít k ohrožení počítače. Policisté již evidují první případy, kdy zloději díky napadenému počítači odsáli peníze z účtu nic netušících lidí.

Obavy

Jedním z mnoha, koho informace o dluhu vyděsily, a kdo e-mail bez bližšího zkoumání otevřel, je paní Jana Janošková z Ostravska.

„Vůbec mě nenapadlo, že tím můžu ohrozit počítač. Zpráva o tom, že někomu něco dlužím, mě upřímně řečeno dost vyděsila. Byla jsem si jistá, že žádný dluh nemám. Ale člověk nikdy neví. Mohla jsem na něco zapomenout," uvedla Jana Janošková.

Ve zprávě stálo, že má zaplatit přes sedm tisíc korun, jinak její případ skončí i soudu. „Bylo to divné, přesto jsem raději zavolala na telefonní číslo, které tam bylo uvedeno. Telefon mi vzala nějaká paní, která řekla, že s tím nemá nic společného. Prý jí už volaly desítky naštvaných lidí," dodala Jana Janošková, která počítač nechala projet antivirovým programem. „Naštěstí tam nic nebylo," uzavřela Jana Janošková.

Chodí všude

E-maily se objevily prakticky v celé České republice. „Policie důrazně varuje občany před možnými riziky spojenými s podvodnými e-maily. Zaznamenali jsme totiž nárůst počtu případů lidí, jimž neznámí pachatelé odčerpávají z bankovních účtů nemalé finanční částky. Upozorňujeme na možné souvislosti spojené s infikováním počítačových zařízení, popřípadě chytrých telefonů, kam uživatelům obvykle přicházejí potvrzovací SMS od bank při provádění transakcí," uvedla mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková s tím, že počítačový vir se objevuje v přílohách doručovaných e-mailových zpráv.

Spojujícím prvkem hromadně rozesílaných e-mailů je obsažený text, který se snaží vzbudit u příjemce zdání existence nějakého dluhu. Informace upozorňuje například i na nutnost včasného uhrazení pohledávky. Skutečným cílem ale není pouze podvodné vylákání peněz. Pachatelé chtějí zejména přimět příjemce, aby otevřel přiložený soubor, který infikuje počítač škodlivým kódem. V tomto případě se jedná o takzvaného trojského koně," dodala mluvčí, podle které policie důrazně varuje občany před otevíráním příloh neznámých e-mailů.

Riziko

„Takové e-maily lze z bezpečnostního hlediska počítačového systému označit jako vysoce rizikové. Pokud se uživatelé setkali s výše popsaným e-mailem, nebo ve svém elektronickém bankovnictví zaznamenali nějaké nezvyklosti, měli by maximálně zvýšit opatrnost a bezprostředně si zajistit aktualizaci antivirové kontroly počítačového systému i mobilního telefonu," uvedla mluvčí, která doporučila také obezřetnost při různých výzvách ke stažení bankovních aplikací.

„Pokud vám přijde výzva, abyste si stáhli do počítače a mobilu jakoukoliv s bankou související aplikaci, tak nereagujte, byť se na první pohled může jevit, že jde například o výzvu banky. Bankovní instituce takto nepostupují, e-mailem nebo v SMS posílají pouze běžné informace, například o zůstatcích na účtu. Nikdy ale touto cestou nenabízejí aplikace ani nezjišťují informace či hesla od klientů," varovala mluvčí.

Už to začalo

Policisté již řeší první případy vykradených účtů. Jednou z obětí je žena z Kroměřížska, která přišla o více než čtyři sta tisíc korun. „Neznámý pachatel jí počátkem června letošního roku zaslal e-mail obsahující dva soubory a text, který ji nabádal k tomu, aby uhradila dluh více než osm tisíc korun. Žena jeden ze souborů otevřela, a tím si infikovala počítač škodlivým kódem, prostřednictvím kterého následně pachatel získal přístup k datům o jejím elektronickém bankovnictví. Koncem měsíce pak ženě zaslal na mobilní telefon zprávu s internetovým odkazem požadujícím instalaci programu. Jakmile si ho do telefonu nainstalovala, došlo k přesměrování autorizačních kódů zasílaných bankou k pachateli, aniž by to majitelka účtu věděla. Peníze si pak bez jejího vědomí převedl na svůj účet," uvedla mluvčí kroměřížské policie Simona Kyšnerová.