Mrtvé novorozeně bylo nazeleno až po deseti dnech, a to v důsledku silného zápachu v místnosti. Vzhledem ke značnému stupni rozkladu se nepodařilo zjistit přesnou příčinu smrti.

Taková je ve stručnosti verze obžaloby v případu ženy (21 let) z Frýdlantu nad Ostravicí, která ve středu stanula před trestním senátem Krajského soudu v Ostravě. Státní zástupci tvrdí, že krátce po porodu v polovině října 2015 zavraždila své dítě.

Pokud ji soud uzná vinnou, může ve vězení strávit až dvacet let, v úvahu přichází i uložení výjimečného trestu.

Žena uvedla, že se dítě narodilo mrtvé.

Ilustrační foto
Mladá žena podle policie ve Frýdlantu zavraždila novorozence

TAJNÝ POROD

„Své těhotenství tajila před blízkými i širokým okolím. Odmítla se ztotožnit s rolí matky. To, že by měla dítě, pro ni znamenalo překážku v dokončení studia a v pokračování jejího komfortního života,“ uvedl žalobce Vít Legerský s tím, že nárůst váhy vysvětlovala zdravotními problémy se štítnou žlázou.

Žena tajně porodila v bytě rodičů svého přítele, se kterým žila.

„Dítě i s placentou a pupeční šňůrou, kterou nijak nepodvázala, zabalila do osušky a několika tašek, které ještě stáhla gumou do vlasů. Následně dítě vložila od cestovního kufru a schovala do skříně,“ řekl Legerský.

NEVYPOVÍDALA

Žena u soudu využila svého práva a odmítla vypovídat. Předseda senátu proto přečetl její výpovědi z přípravného řízení. V nich obžalovaná uvedla, že v létě pojala podezření, že je těhotná. Definitivně jí to potvrdil praktický lékař v září, když jej navštívila se zdravotními problémy.

Na doporučení, aby kontaktovala gynekologa, nereagovala. Jak sama řekla, u gynekologa dosud nikdy nebyla.

Během svého těhotenství kouřila cigarety, zkoušela i marihuanu. Na porod se nijak nepřipravovala, nikomu nic neřekla.

„Neřešila jsem to,“ prohlásila. Jak později dodala, dítě chtěla ihned po narození v náruči odnést do babyboxu. Kde se nejbližší zařízení nachází, podle svých slov ale netušila.

Při výslechu dále uvedla, že se na porod těšila, ovšem jinak než ostatní maminky. „Těšila jsem se, že se narodí, a pak že ho někde dám,“ řekla.

Po porodu si prý myslela, že dítě je mrtvé. „Přišlo mi, že je mrtvé. Nehýbalo se, nekřičelo a nemělo otevřené oči,“ vypověděla.

Po ukrytí tělíčka šla spát. Později ho chtěla odnést ven a pohřbít. K tomu se již ale nedostala.

Hlavní líčení ve čtvrtek pokračuje výslechem svědků.

Neznámý muž na záběru kamery.
Muž, který se pokusil v Ostravě znásilnit mladou ženu, je za mřížemi