Ladění radia, zapalování cigarety, rozbalování jídla, manipulace s telefonem nebo sehnutí se pro různé věci. To vše jsou poměrně rozšířené motoristické nešvary, které mohou mít až fatální následky.

Své o tom ví jedenatřicetiletý řidič vozidla Ford Tranzit, který si tento týden vyslechl obvinění pro trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti. Před časem projížděl za rozednění Ostravou. V ulici Plzeňské mu na podlahu spadla lahev, kterou se rozhodl zvednout. V té chvíli zřejmě přehlédl před ním jedoucí cyklistku, do které narazil.

Ilustrační foto
Pošta musí zaplatit milionové odškodné rodině zavražděné poštovní úřednice

Osmatřicetiletá žena utrpěla zranění, jejichž léčba si vyžádala několik týdnů. Motoristovi hrozí až rok vězení.

„Nevěnoval náležitou pozornost situaci v silničním provozu, zejména před svým vozidlem,“ konstatovala mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Podobné případy nejsou naštěstí příliš časté, přesto k nim dochází a mívají i podstatně závažnější následky. Stačí vzpomenout nehodu z loňského ledna, při které v centru Ostravy zemřeli dva důchodci přecházející po vyznačeném přechodě. Smetlo je auto, za jehož volantem seděl pětačtyřicetiletý muž. Ten krátce po neštěstí uvedl, že mu v autě zazvonil telefon. Později upřesnil, že se zřejmě jednalo o zvuk z rádia. Podíval se po svém mobilu a přehlédl dvojici na přechodu.

O rok více. Místo dvou let stráví Jiří Smolka ve vězení tři roky. Včera o tom rozhodl odvolací senát.
Soud zpřísnil trest řidiči, který na přechodu na Sokolské usmrtil dva chodce

„Telefon pravděpodobně zazvonil v rádiu. Já se instinktivně podíval na svůj telefon, který jsem měl v palubní desce nad rádiem,“ řekl motorista. Chodci na místě zemřeli. Řidič byl odsouzen ke třem rokům vězení.
Podle odborníků je nezbytné, aby se lidé plně věnovali řízení a situaci v silničním provozu.