Stále více řidičů odkládá vylepení dálniční známky na rok 2017. Mnozí čekají do 31. ledna, kdy končí platnost předchozí roční známky, další pak nový kupon umístí na čelní sklo až ve chvíli, kdy poprvé vyrazí na zpoplatněný úsek, třeba na jaře.

Důvodem „otálení" je narůstající počet krádeží dálničních známek pro rok 2017. V posledních dnech se s nimi doslova roztrhl pytel. Například ostravští policisté od začátku roku několikrát informovali o počínání zlodějů, kteří vnikli do zaparkovaných vozidel a ze skel odlepili známky. A případů stále přibývá.

„Kupon mám už koupený, ale vylepení nechám až na duben. Tehdy většinou začínám jezdit na chalupu a kus cesty jedu po dálnici. Během roku sice používám i městskou část dálnice, ale na ni kupon nepotřebuji," řekl Deník Petr Zouhar.

Pokud motoristé zvolí variantu pozdějšího vylepení dálniční známky, měli by si uvědomit, že do konce ledna musejí odstranit tu starou. „Po skončení doby platnosti musí být kupon z čelního skla odstraněn," upozorňuje na svých internetových stránkách Státní fond dopravní infrastruktury.

Stejné doporučení má i policie. „Pokud má řidič na okně známku z minulého roku, které již není platná, musí tuto sundat a nahradit novou, pokud jede v systému časového zpoplatnění, tedy používá placený úsek," uvedla Soňa Štětínská z moravskoslezské policie.

DALŠÍ KRÁDEŽE

Ostravští policisté tento týden informovali o dalších čtyřech ukradených známkách. K činům došlo v Ostravě-Zábřehu. Zloději si vybrali automobily značek Renault, Lancia, BMW, do kterých vnikl po rozbití oken. Škody se pohybují v řádech tisíců korun.

Nejde jen o samotnou známku, ale také opravu poničeného auta. Náklady lze krýt z havarijního pojištění. Motoristé mohou také požádat o vydání nové dálniční známky, k tomu ale musí předložit druhou část kuponu.

Nemálo řidičů jej ale nechává v autě, ať již v palubní desce nebo za stínítkem. Pokud je zloději najdou, vezmou je. Jako v jednom z posledních případů, kdy řidič nechal druhý díl za stínítkem.

Související články: Zloději v Ostravě ukradli další dálniční známky

Zloději kradou nalepené dálniční známky