Dostatek času ke zdokonalení se v královské hře šachy bude mít její milovník dvaadvacetiletý Jakub Kovalík z Krnova. Krajský soud v Ostravě mu včera vyměřil sedm a tři čtvrtě roku vězení za to, že v ostravské vazební věznici vloni v únoru málem zabil spoluvězně, se kterým si v podvečerních hodinách zahrál šachy. Napadl ho krátce po skončení partie, v níž dostal mat. Zřejmě neunesl prohru a na soupeře, který v té chvíli sbíral figurky, surově a zákeřně zaútočil.

Soud ho uznal vinným z pokusu o těžké ublížení na zdraví. Trest by si měl odpykat ve věznici s ostrahou. Rozhodnutí zatím není pravomocné. Obžalovaný i státní zástupce si nechali lhůtu k vyjádření. Pokud se některý z nich odvolá, bude se případem zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Podle státního zástupce šlo o nenadálý útok, který mohl mít tragické následky. „Bez zjevné příčiny a zcela neočekávaně poškozeného napadl tak, že jej přes stůl úderem pěstí do obličeje srazil ze židle na podlahu cely," uvedl žalobce s tím, že poté následovalo kopnutí do hlavy, po kterém muž na chvíli upadl do bezvědomí. Kovalík vzápětí popadl kovovou židli, vážící téměř osm kilogramů, a protivníka jí udeřil do čela. Pak přidal několik kopů do hlavy. Incident ukončil až dozorce, který vběhl do cely. Zbitý vězeň jako zázrakem neutrpěl vážná zranění.

Kovalík se k napadení přiznal. Odmítl však, že by protihráče uhodil kovovou židlí. „Já jsem tu židli jen zvedl a zeptal jsem se ho, jestli ho mám zabít. Řekl, že ne. Tak jsem ho nechal," dodal Kovalík, který měl již v minulosti kvůli svému agresivnímu chování problémy se zákonem. „Nevím, z čeho to pramení. Říkám si: Nesmíš to udělat. Jenže ono to pak udělá blik a já to stejně udělám," řekl Kovalík.