Holčičku porodila do záchodové mísy. Podle žalobkyně jí poté ústa zacpala roubíkem zhotoveným z toaletního papíru a kolem krku jí omotala pupeční šňůru. Takto ji udusila. Tělíčko vložila do igelitových tašek a později ukryla na zahradě. O tom, že je v jiném stavu, nikdo z rodiny nevěděl.

Těhotenství Pítrová tajila i před svým přítelem, s nímž měla čtyřletý vztah a plánovali společnou budoucnost a rodinu. Tři dny po porodu s ním Pítrová na motorce odcestovala na dovolenou do zahraničí. Zatímco pobývala v Chorvatsku, mrtvolu dítěte našla její babička. Po návratu do vlasti Pítrovou zatkla policie. Žena byla tak vysílená, že ve vazbě musela dostat infůze, přišla také o velké množství krve. Podle znalců byl její zdravotní stav velmi špatný. Je až neskutečné, co všechno dokázala po porodu absolvovat.

Netuší

Samotná Pítrová uvedla, že nedokáže pochopit, co vlastně udělala. Na mysli však měla pouze to, že tělíčko vytáhla ze záchodové mísy, dala do tašky a ukryla. Co se týká těhotenství, o něm údajně neměla vůbec potuchy. „Žádné známky toho, že bych byla těhotná, jsem nezaznamenala. Po celou dobu jsem měla menstruaci. Nebyla jsem podrážděná, netrpěla jsem nevolností," tvrdila Pítrová. Gynekologa ani jednou nenavštívila.

V den porodu měla bolesti břicha a průjem. Často proto chodila na toaletu, kde nečekaně začala rodit. „Vybavuji si, jak dítě leželo hlavou v záchodu. Nevím, jestli žilo – nehýbalo se. Vytáhla jsem dítě ze záchodové mísy a dala do igelitové tašky," řekla Pítrová, která odmítla, že by chtěla dítě zabít. „Nikdy jsme nikomu neublížila," uvedla Pítrová.

Zabila

Znalci však dospěli k závěru, že dítě bylo zavražděno. „Dítě se narodilo živé," řekla soudkyně Šárka Skalská. Podle znalců zemřelo v důsledku vložení roubíku do úst a také omotáním pupeční šňůry kolem krku. Experti také vyloučili, že by se pupeční šňůra kolem krku dítěte omotala ještě během těhotenství v těle matky.

Podle soudu musela Pítrová minimálně měsíc před událostí vědět, že je těhotná. Nasvědčuje tomu hned několik okolností, mimo jiné návod na těhotenský test nalezený v její kabelce. Navíc jí v té době lékař ortoped kvůli zdravotním problémům doporučil gynekologické vyšetření, na které nešla.

Poporodní stres

Soud během hlavního líčení zkoumal i možnost, že Pítrová zabila v poporodním stresu, jak tvrdila obhajoba. Za této situace by přicházela v úvahu mírnější právní kvalifikace, a to vražda novorozeného dítěte matkou, na kterou zákon pamatuje třemi až osmi roky vězení. Soud ale dospěl k závěru, že o poporodní stres nešlo. „Pečlivě jsme vážili všechny okolnosti. Dospěli jsme k jednoznačnému závěru, že je dána kvalifikace navrhovaná obžalobou, tedy že šlo o trestný čin vraždy spáchaný po předchozím uvážení na osobě mladší patnácti let," uvedla soudkyně.

Proč?

Soud, rodina i okolí dosud nenašlo odpověď na základní otázku: Proč Pítrová těhotenství tajila a své dítě zabila? S přítelem totiž hovořili o svatbě i dětech, rekonstruovali byt. Znalci o Pítrové prohlásili, že je povrchní nevyrovnaná osobnost s absencí mateřského pudu a citu. Podle soudu je pravděpodobné, že spoléhala na to, že se celá situace nějak v budoucnosti vyřeší.

„Měla všechno, co si mohla přát. Rodinné zázemí, práci, která ji bavila. Měla přítele, s nímž plánovala budoucnost, byla také v ideálním biologickém věku," řekla soudkyně, podle které bude pro Pítrovou největším trestem to, že do konce svého života musí žít s vědomím toho, co udělala.

Rozsudek zatím není pravomocný. Pítrová si ponechala lhůtu k vyjádření, státní zástupkyně se práva na odvolání vzdala. Pokud se Pítrová odvolá, nemůže tak dostat přísnější trest.