Se svým odvoláním proti výši trestu za vraždu své družky uspěl ve čtvrtek u Vrchního soudu v Olomouci dvaatřicetiletý bezdomovec Tomáš Pivko z Ostravy. Senát mu původní dvanáctiletý trest snížil o dva roky na deset let, což je na samé spodní hranici sazby, která činí deset až osmnáct let.

Podle mluvčího olomouckého vrchního soudu Vladimíra Lichnovského nebyly v tomto případě shledány žádné závažné přitěžující okolnosti, naopak soud našel řadu polehčujících.

Ke zločinu došlo v únoru letošního roku na haldě v Ostravě-Hrabůvce, kde bezdomovci žili. Na vrcholu měli postavené provizorní obydlí ze stanu a dek. Pobývali zde delší dobu. Při opilecké hádce muž přítelkyni zasadil tři rány nožem. Jedna z nich byla smrtelná.

Pivko neměl námitky vůči právní kvalifikaci Krajského soudu v Ostravě, který jej v září uznal vinným z vraždy. Domáhal se však nižšího trestu. Dvanáct let se mu zdálo příliš. A odvolací soud mu vyhověl.

„Jednal ve zlobném afektu a silném rozrušení. Pomáhal při objasnění trestné činnosti. Doznal se a svého jednání litoval," řekl Deníku mluvčí vrchního soudu s tím, že senát s ohledem na všechny tyto okolnosti původní verdikt zrušil a nově Pivkovi uložil deset let ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Osud se s Pivkem nemazlil. Před časem při nehodě přišel o část nohy. I kvůli svému handicapu skončil jako bezdomovec. S družkou si našli místo v provizorním obydlí na haldě.

KONFLIKTY

„Jejich soužití bylo dlouhodobě konfliktní. Často je doprovázelo vzájemné slovní i fyzické napadání. Nejinak tomu bylo i před finálním útokem, kterému předcházela bagatelní slovní roztržka," popsal situaci státní zástupce Vít Legerský s tím, že příčinou sporu byl alkohol, který oba popíjeli.

„Byl to iracionální konflikt kvůli alkoholu. Poškozená chtěla pokračovat v pití a dožadovala se dalšího vína, což se v té chvíli obžalovanému nelíbilo. Oba byli pod vlivem alkoholu. Obžalovaný se chopil masivního kuchyňského nože a celkem třikrát ženu bodl. Jedna rána směřována do zad pronikla do dutiny hrudní a zasáhla plíci a srdce. Žena zemřela v důsledku bodného poranění srdce," doplnil Legerský.

Proti verdiktu Vrchního soudu v Olomouci již není odvolání.