Za údajný podvod se škodou přesahující sto milionů korun je nyní trestně stíhán kdysi velmi vlivný podnikatel Daneš Zátorský. Poté, co byl nedávno zatčen v Polsku a ve středu předán na hraničním přechodu v Chotěbuzi českým policistům, byl ve čtvrtek předveden k Okresnímu soudu v Ostravě.

„Okresní soud vyhověl mému návrhu a Daneše Zátorského vzal do vazby. A to z důvodů, že by mohl ovlivňovat svědky a že hrozí nebezpečí útěku," řekla po zhruba dvouhodinovém líčení státní zástupkyně Brigita Bilíková s tím, že teď bude pokračovat vyšetřování případu, které potrvá určitě několik měsíců.

„Bylo rozhodnuto o vazbě mého klienta, my jsme si podali proti tomuto usnesení stížnost, takže ve věci bude rozhodovat krajský soud. Víc vám k tomu v tuto chvíli neřeknu," vyjádřil se k případu Zátorského obhájce Miloslav Kijas.

Krajský soud by měl o zmíněné stížnosti proti rozhodnutí okresního soudu rozhodovat v řádu týdnů. Spolu se Zátorským byli zadrženi a už dříve obvinění ještě další dva lidé, kteří už jsou také ve vazbě. Policie šetřila složitý případ dva roky. Daneši Zátorskému hrozí v případě uznání viny až deset let vězení.

Pod křídla podnikatele Daneše Zátorského patřil v době jeho největší slávy holding Geofin, skupina CCG zaměřena na leteckou dopravu, kampelička Unibon, stavební gigant VOKD, společnost Slezský kámen, mošnovský hangár na opravu letadel Job Air Technic ale také třeba fotbalový klub Vítkovice nebo basketbalový klub Nový Jičín. Všechny jeho firmy ale postupně zkrachovaly.