Rozsudek v pondělí vynesl senát Vrchního soudu v Olomouci, ke kterému se Chudý odvolal proti verdiktu Krajského soudu v Ostravě. Ten letos v srpnu vyměřil Chudému deset let žaláře. Chudý s tímto rozhodnutím nesouhlasil. Během jednání u Vrchního soudu se dožadoval zprošťujícího verdiktu. Tvrdil, že nic neudělal a na místě vůbec nebyl. Poukazoval na to, že neexistuje jediný přímý důkaz, nepřímé důkazy se pak snažil zpochybnit. Soud ale nepřesvědčil.

„Jeho odvolání jsme zamítli jako nedůvodné. Krajský soud zcela správně rozhodl o vině," řekl mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy, který připustil, že soud skutečně neměl k dispozici přímý důkaz a jednotlivé nepřímé důkazy by samy o sobě k odsouzení nestačily. Pokud ale soud hodnotil všechny nepřímé důkazy v souvislostech, získal ucelený řetězec a mohl s jistotou rozhodnout, že pachatelem je právě Chudý. „O vině obžalovaného nebyly pochyby," řekl Angyalossy.

Soud měl mimo jiné k dispozici částečnou shodu DNA Chudého a stop zajištěných na místě činu, dalším důkazem byly pachové stopy.

Ke zločinu došlo 8. ledna předloňského roku v Orlové-Lutyni. Pachatel si vytipoval dvě děti, které zde sáňkovaly. Přiměl je, aby si lehly na zem a částečně se obnažily. Celou dobu jim vyhrožoval nožem. Poté s nimi prováděl různé praktiky. Nakonec jim řekl, že pokud se někomu svěří, ublíží nejen jim, ale také jejich rodičům a dalším příbuzným. Děti podle znalců trpí posttraumatickou stresovou poruchou a následky si zřejmě ponesou po celý život.

Policie Chudého zadržela až po více než sedmiměsíčním náročném vyšetřování, během kterého vyslechla a prověřila desítky lidí.

Proti rozsudku vrchního soudu již není odvolání.