Jméno prezidentky Exekutorské komory České republiky Pavly Fučíkové z Ostravy ve středu několikrát zaznělo u Okresního soudu v Ostravě. Ten se začal zabývat kauzou údajného podvodu při exekuční dražbě bytu v Ostravě-Porubě, kterou prováděl její ostravský exekuční úřad. Samotná Fučíková v případu přímo nefiguruje. Obžalován je však její manžel Miroslav F., který vinu odmítá.

DRAŽBA

Dražba proběhla v sídle exekutorského úřadu Pavly Fučíkové v Ostravě v lednu 2015. Byt nakonec získala společnost Hicra Reality, jejímž jménem jednal a jako dražitel vystupoval manžel šéfky exekutorů Miroslav F. Firma pro exekutorský úřad již dříve zajišťovala služby, především inzerci. Fučíková byla významnou akcionářkou zmíněné společnosti.

Ilustrační foto.
Před ostravským soudem stojí další exekutor. Měl zpronevěřit 14 milionů
Pavla Fučíková
Šéfka ostravských exekutorů od kárného senátu odešla s padesátitisícovou pokutou

Miroslav F. dražbu, které se zúčastnilo dalších sedm subjektů, vyhrál. Podle státního zástupce ale v rozporu se zákonem. Proto jej obžaloval z podvodu. Spolu s ním je souzena i bývalá zaměstnankyně ostravského exekutorského úřadu Helena S., která u dražby vystupovala jako licitátorka. Dvojici v případě uznání viny hrozí až pět let vězení.

MILION?

Žaloba tvrdí, že Miroslav F. nabídl nejvyšší částku ve výši nejméně jednoho milionu korun a byt získal. Jenže pak se podle státního zástupce dvojice dopustila podvodu v podobě

dodatečného snížení ceny. „V zištném úmyslu se dohodli na snížení nejvyššího podání na částku 780 tisíc korun, přičemž nebrali ohled na podání dalších dražitelů, kteří učinili příhoz vyšší než 780 tisíc korun,” konstatoval žalobce a dodal: „Došlo ke snížení výnosu dražby nejméně o 220 tisíc korun.”

VINU ODMÍTLI

Někdejší licitátorka vinu odmítla. „Jsem nevinná a skutek, který je mi obžalobou kladen za vinu, se nestal,” prohlásila Helena S. Poté využila svého práva a odmítla vypovídat. Soud proto přečetl její výpověď z přípravného řízení. V ní dražbu označila za standardní.

Bývalý exekutor Čeněk Bělasta na chodbě ostravského soudu.
Bývalý exekutor půjde za zpronevěru 7 milionů na 6 let do vězení

Také Miroslav F. U soudu odmítl vypovídat, prohlásil jen, že je nevinný.

„Údaje uvedené v obžalobě se nezakládají na pravdě a cítím se nevinen,” uvedl Miroslav F. Za této situace soud stejně jako u licitátorky přečetl jeho dřívější výpovědi. V nich uvedl, že firma pro exekutorský úřad jeho manželky zajišťovala různé služby, zejména inzerci připravovaných exekutorských dražeb.

U dražby, kvůli níž se nyní ocitl u soudu, prý neměl v úmyslu byt koupit, spíše chtěl jen sledovat průběh. Při kamenných dražbách prý někdy docházelo k tomu, že dražitelé dražbu ještě před jejím průběhem ovlivňovali. Během dražby, která byla jeho první, pak přihodil 30 tisíc korun. Prý se domnívá, že tak učinil v době, kdy cena činila 750 tisíc korun. Zda chtěl tímto krokem rozhýbat dražbu, není jasné. Na jeho třicet tisíc již nikdo další údajně nereagoval.

Případem se policie začala zabývat na základě televizní reportáže. V ní mělo zaznít, že někteří dražitelé údajně nabídli za byt větší cenu, než za kolik ho získal Miroslav F. Obhajoba něco takého odmítá. Jednání bylo odročeno, soud se chystá předvolat svědky.

K TÉMATU

Sankce pro šéfku Exekutorské komory České republiky Šéfka Exekutorské komory Pavla Fučíková kvůli působení ve firmě Hicra Reality stanula vloni před Nejvyšším správním soudem, kde dostala sankci ve výši padesát tisíc korun. „Závažné porušení exekučního řádu shledal kárný senát v tom, že soudní exekutorka Mgr. Pavla Fučíková byla od března 2011 přinejmenším do konce června 2016 zároveň akcionářkou s cca 96% účastí v obchodní společnosti HICRA REALITY a.s.,” sdělila již dříve v tiskové zprávě mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová s tím, že společnost fakticky podnikala v oblasti pronájmu bytových i nebytových prostor a realitní činnosti. Na adresu Fučíkové pak mluvčí ve zprávě dodala. „Současně jako soudní exekutorka a akcionářka uvedené společnosti vytvořila právní i faktické vazby mezi Exekutorským úřadem Ostrava a touto společností. Ze způsobu fungování i prezentace mohla veřejnost nabýt dojmu, že exekutorská činnost je vykonávána obchodní společností nebo osobami, které za tuto společnost vystupovaly,” doplnila Dostálová.

Muž byl odsouzen k výjimečnému trestu.
Za brutální vraždu kamaráda padl výjimečný trest
Muž byl odsouzen k výjimečnému trestu.
Vrah svému kamarádovi málem uřízl hlavu