Při obou zločinech pachatel hrozil pistolí. První loupež se odehrála v únoru 2012 v Moravské Ostravě. Lupič předložil pokladní lístek s požadavkem na vydání větších bankovek. Napsal také, že má zbraň, kterou nebude váhat použít. Poté začal ze svého batohu vytahoval pistoli tak, aby žena viděla její pažbu. Odnesl si více než deset tisíc korun.

Místem druhého dramatu byla v říjnu téhož roku pošta ve Staré Vsi nad Ondřejnicí na Ostravsku. I tehdy násilník předal úřednici za přepážkou lístek s textem: „Zachovejte klid, vydejte mi hotovost, jinak budu střílet.“ Získal přes třicet tisíc korun.

Policie oba případy nejprve odložila. Měla sice podezřelého, na kterého ukazovaly pachové stopy, další důkazy ale scházely. Obviněn tak nebyl nikdo a vše nasvědčovalo tomu, že loupeže zůstanou neobjasněny. Zlom přišel až po několika letech. Kriminalisté při vyšetřování jiného deliktu získali důležité svědectví týkající se poštovních přepadení z roku 2012. Nakonec zadrželi Ivana L. (37 let), jenž využil svého práva a odmítl vypovídat.

Středeční jednání u ostravského okresního soudu mělo krátký průběh. K hlavnímu líčení totiž nedorazil obžalovaný, který je stíhán na svobodě. Není vyloučeno, že soud na něj vydá zatykač, další možností je předvedení policií. Pro jakou možnost se senát nakonec rozhodne, není jasné. „Zvážíme to,“ řekla soudkyně.

Kde se muž nachází, nevěděl ani jeho obhájce. „Snažil jsem se mu dovolat. Nevzal mi to,“ prohlásil advokát, který na dotaz Deníku uvedl, že se jeho klient cítí nevinný. „Řekl, že loupeže nespáchal a na místě nebyl,“ sdělil obhájce.

Hlavní líčení bylo odročeno na podzim. Pokud bude Ivan L. uznán vinným, mohl by ve vězení strávit až deset let.

Ilustrační fotografie.
Agresor s nožem ohrožoval lidi v autobuse