Muž, který vloni v srpnu založil ničivý požár v bytě věžového domu v Bohumíně, souhlasil s doživotním žalářem. Dohoda již byla předložena soudu, který v úterý oznámí své rozhodnutí. Pokud ji přijme, doživotní trest nabude právní moci, v případě odmítnutí proběhne standardní hlavní líčení. O dnešním verdiktu vás budeme aktuálně přímo ze soudní budovy informovat.

Ano i ne

Část pozůstalých s dohodou souhlasí, další ji však odmítají. Chtějí, aby muž, mající na svědomí jedenáct lidských životů, prošel klasickým soudním procesem a oni měli možnost jednání sledovat. 

Jeden z právních zástupců pozůstalých, Jaromír Parobek, uvedl, že jeho klienti trvají na klasickém hlavním líčení.

Zdeněk K. (55 let) na Krajskému soudu v Ostravě. Deníku se podařilo pořídit záběry z pátečního jednání, které provázela mimořádná bezpečnostní opatření a také změna jednací místnosti na poslední chvíli.
Bohumínský žhář se domluvil se státním zástupcem na doživotí

„Řádné projednání v hlavním líčení a veřejně provedené dokazování by umožnily lépe se vyrovnat s touto nezměrnou lidskou tragédií,“ řekl Jaromír Parobek.

Požár

Požár vypukl 8. srpna loňského roku v Bohumíně v bytě v jedenáctém patře. O život přišlo jedenáct lidí, z toho pět po skoku z výšky. Zdeněk K. se vydal do bytu, kde probíhala oslava. Té se zúčastnili i jeho příbuzní, včetně manželky, která se od něj odstěhovala do bytu k synovi.

Martin ukazuje jeden ze sklepů, do kterého zloději vnikli.
VIDEO: Dopadl dva zloděje najednou. Na strach nebyl čas, říká Martin z Ostravy

S tím se Zdeněk K. nedokázal smířit. S sebou měl dvě PET lahve s benzinem. Když mu na zazvonění jeden z přítomných otevřel, vylil dovnitř hořlavinu. Zbytkem polil zabouchnuté dveře. Poté vytáhl zapalovač. Po zadržení prohlásil, že chtěl všechny pouze vystrašit.