Připojovali se ke správním řízením, v nichž například argumentovali tím, že v lokalitě jsou vzácní motýli. Stažení námitek podmiňovali objednáním dendrologického průzkumu nebo posudku u firmy, kterou znali. „Šlo o protislužbu za nečinění obstrukcí,“ řekl státní zástupce Martin Fraš. Částky se pohybovaly v desítkách tisíc korun. V jednom případě zazněl požadavek na 1,4 milionu korun.

Kromě Svorníka a Lapšanského, kterým hrozilo až osm let vězení, stanulo před soudem dalších pět osob. Mezi nimi byli ti, kteří úplatky poskytli, bývalý úředník magistrátu nebo žena z firmy, jež posudky vypracovávala.

Pohřešovaní a hledaní lidé, Ostravsko, červenec 2022.
Znali jste je? Zmizeli, policie hledá na Ostravsku stovky lidí, vraha i poslance

Největší sousto si ekologové podle obžaloby chtěli urvat vydíráním vlastníků společnosti, jež na Karvinsku budovala továrnu na výrobu baterií. Prý požadovali 1,4 milionu korun. Podle státního zástupce by stavbu skutečně dokázali velmi zkomplikovat. „Byli dobře orientováni v právních předpisech,“ řek Fraš. Firma se obrátila na policii. „Jeden z představitelů spolků se přihlásil do stavebního řízení a podal celou řadu námitek, v nichž upozorňoval na podjatost starosty obce i na výskyt čmeláků, otakárka fenyklového, svižníka polního a dalších chráněných druhů zvířat v průmyslové zóně. Ve skutečnosti jim šlo jen o peníze. Proto jsme vše ohlásili policii,“ uvedl již dříve společník firmy.

Soudní zvrat

Hlavní líčení mělo být zahájeno na podzim předloňského roku. Kvůli covidové situaci a dalším komplikacím však fakticky začalo až letos v únoru. Do té doby Lapšanský i Svorník působili sebejistým dojmem.

Během procesu však došlo k nečekanému obratu. Svorník se při výslechu ke všemu přiznal a prohlásil vinu. To zaskočilo Lapšanského i ženu z firmy, která vypracovávala posudky. Při některých částech Svorníkovy výpovědi jen kroutili hlavami. Kromě Svorníka prohlásili vinu i další obžalovaní. U tří z nich soud rozhodl o podmíněném zastavení trestního stíhání. Nakonec se přiznal i Lapšanský, který také prohlásil vinu. To ho zřejmě zachránilo před vězením.

Tresty

Soud mu v těchto dnech uložil maximální podmíněný trest, a to tři roky s odkladem na pětiletou zkušební lhůtu. Dostal také peněžitý trest ve výši 200 tisíc korun a čtyřletý zákaz činnosti. Jde o: „Zákaz výkonu funkce statutárního orgánu nebo člena statutárního orgánu ve všech typech obchodních korporací a spolků, výkonu funkce prokuristy a smluvního zastupování obchodních korporací a spolků a zákazu výkonu poradenské, konzultační činnosti a zpracování odborných studií, posudků a odborných vyjádření v oblasti ochrany přírody a krajiny.“

Podvodníci nejprve zapírali, poté se přiznali. Zleva Jaroslav S. a Antonín H.
Vloni a předloni obrali lidi z Ostravska o miliony. Bankovní podvody před soudem

Svorník vyvázl s tříletým podmíněným trestem odloženým na zkušební čtyřletou lhůtu. Zaplatit musí dvacet tisíc korun. Stejně jako Lapšanský dostal naprosto shodný čtyřletý zákaz činnosti. Žena z firmy, jež vypracovávala posudky, odešla od soudu s dvouletým podmíněným trestem odloženým na zkušební tříletou lhůtu, zaplatit musí i padesát tisíc korun. Zákaz činnosti jí soud stanovil na třicet měsíců.

U tří dalších obžalovaných, jak již bylo zmíněno, soud rozhodl o podmíněném zastavení trestního stíhání. Poslední z aktérů dostal tříletý trest s odkladem na padesátiměsíční zkušební lhůtu. Dostal také stotisícový trest a čtyřletý zákaz činnosti.

Verdikt zatím není pravomocný.