Zločin má na svědomí osmnáctiletý Marek Polhoš z Ostravy. Vloni v říjnu na tramvajové zastávce v Ostravě-Zábřehu přepadl vozíčkáře. Chytil ho za vlasy a hlavou mu prudce udeřil o zadní madlo vozíku. Poté utekl s jeho mobilním telefonem. O třicet minut později ho dopadla policie. Polhoš před zraky policistů uloupený telefon vhodil do kapsy své poblíž stojící matky Květoslavy Polhošové (47 let). Ta celé přepadení sledovala a dobře věděla, že jde o vozíčkářův mobil.

Okresní soud v Ostravě letos v lednu Polhošovi za loupež vyměřil šest let vězení, jeho matku za podílnictví poslal na 3,5 roku za mříže. Oba se odvolali ke krajskému soudu, který včera jejich námitkám vyhověl. Původní verdikt zrušil a nově Polhošovi vyměřil pět let, jeho matku obžaloby zprostil.

Před volbami Případ svého času vzbudil velkou mediální pozornost. Obětí byl Lukáš Král (24 let), který za hnutí ANO úspěšně kandidoval v podzimních komunálních volbách. Podle kritiků své přepadení využil v předvolební kampani. Na facebooku ještě tentýž den detailně popsal, co se mu stalo. Uvedl, že útočníkem byl Rom, zveřejnil i jeho fotografii, včetně jména. Pod jeho příspěvky se objevily převážně tvrdé protiromské komentáře čtenářů. Král na to nijak nereagoval. Za to si vysloužil kritiku aktivistů bojujících proti rasismu.

Jak zdůraznil odvolací senát, okresní soud správně popsal loupež i podíl obou aktérů. U Polhoše je ale na místě snížit trest o jeden rok pomohlo to, že se zločinu dopustil nedlouho po dosažení plnoletosti a po zadržení se přiznal. Podle senátu je také zřejmé, že se na loupež nepřipravoval a jen využil příležitost. Na druhé straně ale existuje řada přitěžujících okolností.

„Především je nutné uvést, že se obžalovaný trestné činnosti dopustil ze ziskuchtivosti, surovým způsobem a také využil bezbrannosti jiného," konstatoval odvolací soud s tím, že Polhoš navíc loupil ve zkušební době podmíněného odsouzení za předchozí delikty. „Krajský soud dospěl k závěru, že při sazbě od dvou do deseti let lze za přiměřený považovat trest odnětí svobody v trvání pěti let," vysvětlil senát.

Nadržování

Komplikovanější právní situace nastala u Květoslavy Polhošové, kterou okresní soud za podílnictví poslal na tři a půl roku za mříže. Polhošová vypověděla, že loupež neviděla.

„Okresní soud zcela správně její výpověď vyhodnotil jako účelovou," uvedli krajští soudci s tím, že Polhošová sledovala lupičské počínání svého syna. Byla si také vědoma toho, že se v její kapse snažil ukrýt vozíčkářův mobil. Podle odvolacího senátu však nelze hovořit o podílnictví.

„Jednala v úmyslu pomoci obžalovanému, aby nebyl dopaden a vyhnul se trestnímu stíhání," konstatoval soud, podle kterého přichází v úvahu pouze trestný čin nadržování. U něj ale platí, že mezi příbuznými není takové jednání trestné. Proto senát nakonec Polhošovou zprostil obžaloby. Rozsudek je pravomocný.

Jak to viděla oběť

Lukáš Král, který je od dětství kvůli spinální svalové atrofii na vozíku, v osudnou chvíli čekal na tramvaj. Telefon držel v ruce.

„Prohlížel jsem si pracovní e-maily. Někdo mě chytil za vlasy a hlavou udeřil do zadního kovového madla. Byla to silná rána. Hlava se mi zvrátila dozadu. Byl jsem v šoku, začal jsem mít problémy s dýcháním. Hlavu jsem totiž nedokázal dát sám zpátky. Už jednou se mi to stalo. Tehdy jsem musel volat policii," popsal situaci přepadený muž, který se podle svých slov neměl šanci ubránit.

„Kdybych mohl hýbat hlavou, bylo by to jiné. Vozík bych proti pachateli otočil a najel bych proti němu. Teď to ale nešlo," dodal Král, který si nakonec musel pomoci sám. Chytil se odpadkového koše a prudce škubl vozíkem. „Pomohlo to," uvedl Lukáš Král, jenž si pachatele všiml a policii později poskytl detailní popis.