„Nerespektoval platné nájemní smlouvy nájemníků a znemožnil jim řádně užívat jejich byty,“ konstatovala na adresu majitele soudkyně s tím, že obžalovaný mimo jiné nezajistil obnovení řádných dodávek teplé a studené vody do jednotlivých bytů. Některé zůstaly bez vody, jiné zásobovala zahradní hadice tažená přes výtahovou šachtu do pater. Několik let trvající problémy byly i s teplem a výtahem.

Podle nájemníků je chtěl majitel vyštvat, aby mohl dům zhodnotit. Obyvatelé poukázali i na další problémy související s užíváním bytů. „Museli si nosit pitnou vodu,“ uvedla soudkyně, která zmínila i jiná závažná omezení týkající se například základních hygienických potřeb.

POPŘEL VINU

Muž, který u soudu využil svého práva a odmítl vypovídat, vinu popřel. Nájemníci se prý chovali arogantně a chtěli zabránit opravě domu. Při výsleších na policii naznačil, že se snažili společnost přivést do konkurzu a pak byty levně odkoupit. Podle svých slov jim nabízel náhradního ubytování, to ale údajně podmiňovali vyplacením vysokých částek kolem milionu korun.

Okresní soud případ řešil od roku 2015. Proběhlo na patnáct jednání. Jak zdůraznila soudkyně, soud se případem zabýval kontinuálně po celou dobu a provedl velmi rozsáhlé dokazování, a to i nad rámec návrhů obžaloby a obhajoby. Nakonec dospěl k jednoznačnému závěru o vině obžalovaného.

AMNESTIE

Obžaloba se týkala období od srpna 2008 do konce března 2015. Podle nájemníků je však majitel šikanoval delší dobu. Dokonce se kvůli tomu již jednou ocitl před soudem. V jiném procesu, který pojednával situaci od března 2006 do srpna 2008, byl uznán vinným z trestných činů útisku a neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru, za což dostal podmíněný trest. Na ten ale později dopadla amnestie tehdejšího prezidenta republiky Václava Klause.

Druhá žaloba, která ve čtvrtek skončila vynesením odsuzujícího verdiktu, řešila následující období do března 2015. Vlastník byl uznán vinným z trestných činů neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru a útisku. Kromě čtrnáctiměsíčního podmíněného trestu mu soud uložil i povinnost zaplatit dvěma nájemníkům náhradu škody ve výši 140 a 160 tisíc korun.

Rozsudek si přišla vyslechnout žena, která v domě stále žije. Původně zde bydlelo na třicet lidí, většina z nich se ale odstěhovala. Nyní zůstali pouze tři. „Zatím nechci rozsudek komentovat, počkám na jeho zdůvodnění. Pak se poradím s právníkem, co dál. Rozhodně ale nehodlám z domu odejít, budu dále bojovat,“ řekla nájemnice.