Drama se odehrálo v lednu předloňského roku. Násilnostem předcházel incident mezi ochrankou a dvěma příchozími hosty, z nichž jeden byl Rom. Bodyguardi je kvůli opilosti vykázali z podniku. Zanedlouho se u herny objevilo asi dvacetičlenné komando mstitelů. Muži vtrhli do baru a zaútočili na sedmičlennou ochranku.

Vzduchem létaly židle i popelníky. V rukou agresorů se objevily i kovové teleskopické obušky a kovové a dřevěné tyče.

Herna Intacto na ulici Jiřího Herolda v Ostravě.
Krvavá potyčka v herně: komando mělo tyče, obušky a baseballové pálky

Na lavici obžalovaných usedlo dvanáct osob, některým hrozilo až dvanáct let žaláře. Soud nakonec jedenácti z nich uložil podmíněný tresty, ve vězení na dva a půl roku skončí pouze jeden z mužů. Senát na rozdíl od žaloby jednání nekvalifikoval jako pokus o těžké ublížení na zdraví, ale jako lehké zranění, případně výtržnictví. Tím se aktéři dostali do podstatně příznivější sazby.

Všichni obžalovaní popřeli, že by se jednalo o trestnou výpravu. U herny se prý ocitli náhodou.

Podle soudu, který měl mimo jiné k dispozici výpisy telefonických hovorů mezi obžalovanými, však šlo o domluvenou akci. Soud také odmítl obhajobu jednotlivých aktérů, že se do incidentu nezapojili.

Pouze jeden z nich připustil, že hodil popelník.

„Vycházeli jsme zejména z kamerových záběrů,“ řekla předsedkyně senátu s tím, že na videu je zachyceno nejen srocení davu, ale také samotný útok. „Podle výpovědí obžalovaných si snad poškození způsobili zranění sami,“ kroutila hlavou soudkyně.

Herna Intacto na ulici Jiřího Herolda v Ostravě.
Krvavý incident v ostravské herně: šestý obviněný patřil k nejagresivnějším

Jak dále zdůraznila, situace eskalovala ve chvíli, kdy se do prvotní hádky mezi komandem a ochrankou zapojil jeden z hostů. „Někdo z hostů zařval něco hanlivého na Romy. Pak ten dav vtrhl dovnitř,“ řekla předsedkyně senátu.

Ochranka proti převaze neměla šanci. Jeden bodyguardů Deníku krátce po napadení řekl, že se bál nejen o sebe, ale také o životy spolupracovníků.

„K naší práci tohle riziko patří. Ale abych byl upřímný, zarazila mě agresivita, vyzbrojení i organizace útočníků. S něčím podobným jsem se setkal jen jednou v Polsku. Bylo to fakt šílené, šlo nám doopravdy o život,“ řekl vyhazovač, který si ze rvačky odnesl několik krvavých památek.

Verdikt není pravomocný. Někteří z obžalovaných jej na místě přijali, další se práva na odvolání vzdali. Státní zástupce si u všech ponechal lhůtu k vyjádření.

Hangár je určen pro vrtulník EC 135. V budoucnu by měl v Ostravě stát další hangár pro větší vrtulník Bell 412.
VIDEO: Ostrava má policejní vrtulníkovou základnu