Se svým odvoláním v těchto dnech neuspěli zloději kovů, kteří poničili národní kulturní památku těžní stroj v areálu bývalého Dolu Petr Bezruč v Ostravě.

Okresní soud v Ostravě pěti mladíkům vloni na podzim vyměřil od třiceti do dvaačtyřiceti měsíců žaláře, šestý vyvázl s podmíněným trestem. Některým šroťákům se to však zdálo příliš a odvolali se ke Krajskému soudu v Ostravě. Ten ale nyní po detailním prozkoumání rozsudku a všech okolností jejich odvolání smetl ze stolu a původní verdikt potvrdil. Rozsudek je tak pravomocný a není proti němu odvolání. Mladíkům s nepodmíněnými tresty tak nezbývá nic jiného, než nastoupit do vězení.

Ke krádeži došlo v srpnu předloňského roku. „Rozbili okna, vyřadili z provozu detektory pohybu a následně poškodili památkově chráněný těžní stroj. Vzali měď, elektromotor, litinové kryty, kabely, potrubí a další součásti," uvedli tehdy zástupci ostravské policie, které se podařilo jednoho z výtečníků zadržet. Jeho výslechy a následné vyšetřování přivedlo kriminalisty na stopu dalších pět mladíků. Celková škoda byla vyčíslena na více než půl milionu korun.

Do areálu dolu se zloději vraceli několik dnů. Jejich řádění ukončila až bezpečnostní služba, kterou paradoxně přivolal jeden z obžalovaných. Proč to udělal, není jasné.

Všichni nakonec skončili před soudem. V rámci svých výpovědí připustili, že byli na místě činu. Svou vinu se však snažili minimalizovat. „Já jsem se vlastně jen díval. S rozbíjením nemám nic společného," zaznělo u soudu. Většina obžalovaných prý netušila, že jde o národní kulturní památku. To údajně věděl pouze jediný z nich, který ale odmítl účast na poškození těžního stroje.

Se všeho schopnými šroťáky mají moravskoslezští policisté bohaté zkušenosti. V minulosti řešili řadu vážných i kuriózních případů. Mezi ně patří i loňská krádež sochy Lišky Bystroušky. Ta několik desetiletí stála v oboře pod hradem Hukvaldy na Frýdecko-Místecku a patřila mezi největší atrakce regionu. Pachatel je zatím neznámý. Jinou dřívější krádež ale policisté objasnili. Dopadli muže, který se s komplicem vydal na hřbitov v Ostravě-Vítkovicích. Vzali zhruba stoletou sochu truchlící sedící ženy. Bronzová plastika v životní velikosti měřila téměř půldruhého metru. Její hodnota činila 345 tisíc korun. Umělecké dílo skončilo rozřezáno ve sběrně.

Případů krádeží, které mají na svědomí zloději kovů, však v poslední době ubylo. Stalo se tak po zpřísnění podmínek pro výkup šrotu.