Dva případy, kdy lidé nechali v kolejišti různé předměty, do kterých pak narazily vlaky, řešily soudy v Moravskoslezském kraji.

V prvním nedávno padl osmiměsíční podmíněný trest s odkladem na zkušební lhůtu dvou let. Dostal jej devatenáctiletý muž, který prvního zářijového dne loňského roku na trati mezi Vratimovem a Paskovem nechal na kolejích malotraktor s přívěsem. Do soupravy vzápětí narazil vlak. Vše se naštěstí obešlo bez zranění.

Na počátku dramatu stála roztržka mezi mladíkem a jeho otcem, po které syn odešel z domu a spal u kamaráda. S ním se poté vrátil do bydliště, z něhož si odnesl alkohol a další věci. Ty naskládal do malotraktoru, patřícího jeho dědovi. Sedl za volant a se známým vyrazili na cestu. Tu si chtěli zkrátit průjezdem přes kolejiště, v němž ale uvízli. Když uslyšeli houkání přijíždějícího vlaku, zpanikařili a utekli, nechávajíce na trati malotraktor.

„Jela jsem zrovna domů. Bylo hrozné horko. Pak jsme ucítili velký náraz a vlak se zastavil. Přiběhla průvodčí. Co se stalo, nám neřekla, jen přikázala, že nesmíme odejít z vlaku. Dodala také, že vše může trvat i dvě hodiny. V tom horku a bez pití jsme něco takového odmítli. S dalšími cestujícím jsme vystoupili a šli přes les a po cyklostezce. Trvalo nám to asi čtyřicet minut, ale bylo to pořád lepší než v horku čekat ve vagonu," uvedla jedna z pasažérek Lucie (24 let). Osmiměsíční rozsudek formou trestního příkazu vydal Okresní soud ve Frýdku-Místku. Mladíkovi se jej zatím nepodařilo doručit. Soudce proto na něj vydal příkaz k zatčení.

Šroťáci

Další nepochopitelný případ se stal vloni na Karvinsku na trati mezi Českým Těšínem a Havířovem. Také on nedávno skončil vynesením podmíněného trestu. Udělil jej Okresní soud v Havířově. Odsouzenými jsou dva sběrači kovů, kteří položili před osobní vlak konstrukci. Chtěli, aby ji kolos rozdělil na menší části.

Nebezpečný nápad dostali muži na začátku ledna. Když položili ocelovou konstrukci mezi kolejnice, čekali, že ji vlak rozbije na menší kousky, aby ji odnesli do sběrny.

Vlak mohl po najetí na překážku vykolejit. Strojvedoucí CityElefantu s dvěma sty cestujícími naštěstí konstrukci v kolejišti spatřil a podařilo se mu vlak zpomalit.

Policisté muže ve věku 29 a 56 let zadrželi. Oba se k činu přiznali. Potíže nedělali ani u soudu.

„Oba jsou nyní ve výkonu trestu za jinou trestnou činnost. Ke svému nebezpečnému počínání se přiznali a projevili lítost. Tvrdili, že jim nedošlo, jaké následky by jejich nápad mohl mít. Skutečně chtěli, aby jim vlak tu konstrukci rozmělnil. Oběma jsem vyměřil souhrnné tresty v délce 42 měsíců," řekl Deníku soudce.

Kameny

V minulosti se policisté setkali i s jinými případy, které mohly skončit železničními neštěstími. Jednalo se o házení kamenů na vlaky. Jeden z takových útoků se před časem odehrál na železniční trati mezi stanicemi Ostrava-Svinov a Ostrava-Mariánské Hory.

Tři chlapci ve věku od dvanácti do třinácti let z mostu přes řeku Odru házeli kamení na projíždějící osobní i nákladní vlaky. Výrostci rozbili okno jednoho z vozů, zasáhli také okénko kabiny lokomotivy a dvířka generátoru lokomotivy.

Škoda sice nebyla nijak veliká necelé čtyři tisíce korun-, následky však mohly být velmi vážné, zejména při zranění strojvůdce.