Případem tragické nehody, která se vloni v září stala na takzvaném přechodu smrti v Ostravě-Porubě, se včera začal zabývat Okresní soud v Ostravě.

Až osmileté vězení hrozí dvacetiletému Janu K. z Ostravy. Mladík seděl za volantem vozidla značky Fiat, které na vyznačeném přechodu v ulici Opavské ve velké rychlosti narazilo do chodců.

Na přechodu smrti došlo i k další tragické nehodě. Stala se letos v červenci. Osobní vozidlo zde srazilo ženu (roč. 1943). Utrpěla závažná poranění, kterým i přes veškerou snahu přivolaných záchranářů podlehla. Dechová zkouška na alkohol byla u řidiče (roč. 1963) negativní. Zdejší obyvatelé sepsali petici, v níž požadovali větší zabezpečení přechodu. Radnice oznámila, že provede úpravy. Před přechodem se mimo jiné objevily velké nápisy na silnici upozorňující na přechod. Došlo i k přemístění autobusové zastávky. Další opatření by měla následovat.

Devětaosmdesátiletá žena tehdy na místě zemřela, desetiletá dívka utrpěla těžká zranění. Podle znalce se motorista k přechodu řítil rychlostí 113 kilometrů v hodině. V době střetu mělo auto rychlost kolem sedmdesáti kilometrů. V daném místě je povolena padesátka.

BRZDY?

Mladík před soudem včera tvrdil, že mu selhal brzdný systém. Problémy s brzdami prý mělo vozidlo často. „Bylo to prakticky každý den. Samovolně vypínal systém ABS, auto pak hůře brzdilo,“ tvrdil mladík.

Pracovníci Ostravských komunikací nastříkali v obou jízdních pruzích v Opavské ulici u porubské vozovny nepřehlédnutelný nápis POZOR PŘECHOD.
Čtyřmetrové upozornění na přechod smrti v Porubě

„Řešil jsem to tak, že jsem vždy zajel za mechanikem. Věřil jsem, že se tu závadu podaří odstranit. Objevila se však znovu,“ vysvětlil. K selhání brzd údajně došlo i v osudný den, kdy vezl ze školy své dva kamarády.

„Jel jsem v pravém pruhu. Přede mnou začala brzdit auta. V té době jsem na tachometru viděl sedmdesát kilometrů v hodině. Když jsem sešlápl brzdu, necítil jsem brzdný účinek,“ prohlásil obžalovaný s tím, že v dané situaci měl dvě možnosti.

Dopravní nehoda s následkem smrti v městské části Poruba, na tzv. přechodě smrti, 29. července 2018 v Ostravě.
Přechod smrti v Porubě zruší, aby se už neumíralo

„Buď zůstanu v pravém pruhu a opřu auto o auto a způsobím nehodu, nebo přejedu do levého pruhu. V zrcátku jsem viděl, že tam nic nejede, tak jsem přejel,“ prohlásil mladík, který se podle svých slov znovu snažil brzdit. „Znovu jsem sešlápl brzdový pedál, ale bez zásadního účinku,“ řekl mladík. Pak přišel náraz do chodců přecházejících po vyznačeném přechodu.

„Po zastavení vozidla jsem kamarádům řekl, aby zavolali záchranku. Já jsem hned běžel poskytnout pomoc. Pomáhal jsem té dívce. Byl jsem tam napaden svědkem. Ostatní ho odtrhli, že tím ničemu nepomůže,“ uvedl mladík, který nad neštěstím vyjádřil lítost.

LÍTOST

„S výčitkami svědomí budu žít do konce života. Nedokážu ani slovy vyjádřit, jak je mi to líto. Nebyl den, kdy jsem na to nemyslel. Mám psychické problémy, chodím k psychiatričce,“ dodal mladík, který za hlavní příčinu nehody označil problémy s brzdami.

„Chybu vidím v tom, že selhal brzdný systém vozidla. Jinak bych před přechodem dokázal zastavit. Podíl měla i moje řidičská nezkušenost,“ řekl obžalovaný. Jednání sledovali i pozůstalí po oběti nehody, kteří na jeho vyjádření reagovali nesouhlasnými projevy. „Nevěříme mu,“ řekli Deníku po opuštění soudní síně. Hlavní líčení bylo odročeno.

Instalace sochy na počet Věry Špinarové v Husově sadu, 15. října 2018 v Ostravě.
Poslední přípravy na odhalení sochy Věry Špinarové v Ostravě. Podívejte se