Od Okresního soudu v Ostravě v těchto dnech odešel s desetiměsíčním podmíněným trestem odloženým na zkušební dvouletou lhůtu. Hrozilo mu až šest let žaláře.

Někdejší vězeň byl obžalován z toho, že v květnu loňského roku v jídelně Věznice Heřmanice Ostrava napadl kuchaře a dozorce. Další trestance měl poté vyzvat, aby se k němu přidali. Ti podle státního zástupce začali po vězeňské službě metat jídlo z ešusů. Jeden z dozorců utrpěl zranění.

PRASKLY MU NERVY

K incidentu došlo jen čtyři dny předtím, než měl být mladík propuštěn na svobodu. Vězeňské drama začalo ve chvíli, kdy si přišel do jídelny pro večeři. Při spatření masa, které mu dal kuchař do ešusu, praskly mu nervy. Když nedostal lepší „flákotu", popadl ešus a mrštil jím do výdejního okénka.
Podle žalobce začal obsluze jídelny vulgárně nadávat, nechyběly ani výhrůžky. Vzápětí pěstmi a údajně i kopy demoloval výdejní okénko.

V té chvíli zakročili dozorci, kteří chtěli situaci uklidnit. Mladík ale na jejich výzvy nedbal a pokračoval v běsnění. Muže v uniformě se prý snažil zasáhnout údery pěstmi a kopy. Také je častoval nadávkami, zaznít měly i výhrůžky.

Podle státního zástupce navíc mladík spoluvězně v jídelně vyzval, aby se k němu přidali. A kamarádi napjaté atmosféře podlehli. „Spoluvězni v jídelně zakročujícím příslušníkům vězeňské stráže vulgárně nadávali a házeli po nich stravu z ešusů," uvedl žalobce s tím, že během šarvátky mladík jednomu z dozorců způsobil zranění ruky, které si vyžádalo dvoutýdenní pracovní neschopnost. Navíc mu poškodil uniformu.

HÁDKA

Obžalovaný uvedl, že se během večeře skutečně pohádal s kuchařem, s nímž měl již dříve spory. Odmítl však, že by následnou potyčku vyprovokoval. Prý mu někdo hodil ešus na hlavu. To ho naštvalo a začal mlátit do výdejního okénka. Připustil, že se poté dostal do konfliktu se zakročujícími dozorci. Při potyčce jeden z příslušníků vězeňské stráže údajně uklouzl a takto si prý mohl způsobit zranění. Muž dále uvedl, že si na detaily nevzpomíná. Svou roli podle něj mohlo sehrát i to, že bral několik měsíců prášky na uklidnění. Dále prohlásil, že všeho moc lituje.

„Je mi to líto," řekl mladík, který ale odmítl, že by spoluvězně vybízel ke vzpouře a házení jídla po dozorcích.

Od soudu nakonec odešel s podmíněným trestem. Verdikt je pravomocný.