Okresní soud v Ostravě se už zítra bude zabývat zapeklitým případem možné korupce.

Přesně před rokem mělo dojít k údajné nabídce úplatku ze strany zástupce teplárenské firmy Veolia Jiřího Lukeše pro primátora Ostravy Tomáše Macuru. Ten, ač k předání peněz v obálce nedošlo, celou věc nahlásil policii a kauza se tak nyní začne rozplétat v soudní síni.

Jak se vše před rokem v jedné z ostravských restauraci seběhlo? Došlo k nabídce stotisícového úplatku? To bude muset zhodnotit a rozetnout nezávislý soud.

Deník vám přináší dvě verze příběhu od obou přímých účastníků.

1) Verze Tomáše Macury žalující

„Nemám pochyb o tom, že mi byl nabídnut úplatek," říká o rok staré záležitosti primátor Ostravy Tomáš Macura. Vše se podle něj seběhlo na konci února loňského roku, kdy poprvé s novými členy zasedala v jedné z ostravských restaurací komise, jež kontroluje nastavený výpočet ceny tepla pro Ostravany.

„Kdysi byli členové této komise odměňováni oficiálně, to pak ale bylo zrušeno. To, že jsem byl do této komise za město jmenován, pro mě neznamenalo, že bych za to něco očekával. Nechal jsem se tam nominovat takříkajíc nic zlého netuše," konstatuje primátor.

Po zasedání za ním podle jeho dalších slov přišel Jiří Lukeš, který dříve působil v teplárenské společnosti Veolia, a řešil s ním krátce dvě věci. „Chtěl se zeptat na dotaci ze strany města pro jízdu veteránů Moravia Rallye (tu nakonec dostal pozn. redakce) a pak mi řekl, že existuje bezrizikový způsob, jak můžu dostat odměnu za svou činnost v komisi v obálce takzvaně na přilepšenou," přibližuje detaily schůzky Tomáš Macura.

O přesném termínu předání, místu či osobě, která by obálku předala, se údajně Lukeš s Macurou nebavili. „Nic jsem dostat nechtěl. Dlouho jsem ale řešil dilema, jak postupovat v této závažné věci, ve které můžou figurovat i další současní a minulí členové komise z řad významných politiků. Uvědomoval jsem si, že mou verzi nikdo nepotvrdí, i jaké dopady to může mít. Nakonec jsem se ale rozhodl oslovit krajského policejního ředitele a poté jsem vše nahlásil protikorupční policii. Věděl jsem, že to bude následně tvrzení proti tvrzení a prokazování složité, ale udělal bych to tak zase. Věřím, že jsem jako zrnko písku zadrhl kolo systému, který fungoval, a že už mi tedy žádná podobná nabídka nepřijde," uvádí dále primátor Macura.

Závěrem dodává, že je podle něj liché tvrdit, že daná komise nemá možnost ovlivnit cenu tepla, které je řízené vzorcem a pro Ostravu v porovnání s jinými městy výhodné. „Nějaké malé odchylky se tam dají zdůvodnit," míní Tomáš Macura.

2) Verze Jiřího Lukeše obžalovaný

„Mám důkazy, že jsem to udělat nemohl," reaguje na obvinění Jiří Lukeš, který je v komisi pro výpočet tepla, i když už delší dobu nepůsobí ve vedení teplárenské společnosti Veolia. S primátorem Macurou se shodne v tom, že se potkali na zasedání komise 24. února loňského roku, i že se poté pár minut bavili spolu sami dva.

„Chtěl jsem využít příležitost a předat primátorovi oficiální dokumenty s žádostí, aby město převzalo záštitu nad Moravia Rallye 2015. Pak jsme se chvíli bavili o autech veteránech. Nakonec se mě primátor zeptal, jak je to s odměňováním členů komise. Odpověděl jsem mu, že do roku 2010 se vyplácely smluvní částky, ale pak se to zrušilo. Zeptal jsem se, jestli by se v tom podle něj mělo pokračovat, ale na to už nereagoval," přibližuje celou událost svýma očima Jiří Lukeš.

Kdyby město chtělo odměňování obnovit, musela by to podle jeho slov projednat komise i představenstvo Veolie, za kterou už on v té době ale jednat nemohl. „Navíc nevidím důvod k tomu, proč by měl někdo někoho uplácet ve věci, která ani nejde ovlivnit. Smlouva na výpočet ceny tepla platí až do roku 2017 a je navíc pro Ostravany výhodná. Máme tady čtvrté nejlevnější teplo v republice," pokračuje Jiří Lukeš.

Zároveň odmítá možnost, že by měl něco údajně předat na dalším dubnovém zasedání komise, protože se z něj hned v únoru omluvil s tím, že bude tou dobou na dovolené na Kubě. „Měl jsem na daný termín, kdy prý mělo k předání úplatku dojít, už od ledna zaplacený zájezd. Smlouvu o koupi i vízum z pasu jsem předal jako důkaz soudu. Celou věc vnímám jako velké poškození jména společnosti Veolia i mého osobního pod rouškou zákulisního politického boje," dodává Jiří Lukeš.

„My jsme obhajobu postavili na skutečnostech, ne na smyšlenostech. Máme důkazy, že se pan Lukeše ničeho nedopustil ani dopustit nemohl. Proto se ptám, komu vlastně tato kauza prospěje," doplňuje Lukešův advokát Matěj Zachveja, a i on tak naráží na otázku zákulisního boje mezi politiky.