„Tyto léky měl opakovaně prostřednictvím internetu a telefonického kontaktu nabízet k prodeji a následně prodávat dalším osobám,“ uvedla státní zástupce Daniela Srbová s tím, že šlo o obrovské množství. Odběrateli byli často lidé, kteří si na farmaka vytvořili závislost.

V podstatě ze stejného činu je Hýža obžalován i v jiné podobné kauze projednávané od roku 2012 u ostravského krajského soudu. V ní figuruje společně s bývalým vězeňským lékařem. Oba prý obchodovali s medikamenty. Jednalo se o léky obsahující omamné a psychotropní látky, které lze získat pouze na lékařský předpis.

Léky údajně sháněl Hýžův komplic, který měl v Ostravě svou ordinaci a krátce působil i jako lékař ve věznici. Nezákonné obchody však s jeho vězeňskou praxí nijak nesouvisely. Lékař měl v několika desítkách případů na základě hromadných žádanek odebrat z lékárny léky a se ziskem je prodat Hýžovi. Rukama mu prošly tisíce balení bezmála dvaceti druhů léků.

Před ostravským krajským soudem v úterý stanul Vlastimil Hýža – údajný obchodník s medikamenty.Zdroj: Deník/Pavel SonnekPsychofarmaka poté podle žaloby prodával Hýža, který patřil mezi časté návštěvníky internetových diskusí týkajících se zdraví. „Prodával stovkám osob léky, které jsou dostupné jen na lékařský předpis a obsahují návykové látky,“ uvedla státní zástupkyně. Oba muži byli koncem listopadu 2014 odsouzeni. Hýža od soudu odešel s desetiletým trestem, lékař dostal jedenáct let. Vrchní soud v Olomouci ale v lednu 2016 verdikt zrušil.

„Podle odvolacího soudu je prozatím závěr o vyvození trestní odpovědnosti obžalovaných předčasný a je nezbytné doplnit dokazování,“ konstatovala mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Olšarová. Hlavní líčení znovu probíhá od podzimu loňského roku.

Z VAZBY DO VAZBY

Druhá obžaloba, kterou začal soud projednávat v úterý, se týká pouze Hýži a popisuje období od konce léta 2014 do roku 2016. Do nového údajného obchodování s léky se pustil krátce poté, co byl v souvislosti s prvním případem po uplynutí maximální doby vazby propuštěn na svobodu. Stalo se tak několik měsíců před vynesením prvního verdiktu, který posléze vrchní soud zrušil.

„Bylo to nedlouho po propuštění z vazby. Mezi jeho klienty patřili i lidé, které zásoboval v předchozím případě,“ řekla Srbová s tím, že po odhalení nových případů Hýža v roce 2016 znovu putoval do vazby, v níž se nyní nachází.
Hýža v úterý u soudu prohlásil, že se do nového kšeftování s léky pustil proto, aby ukázal na nesrovnalosti při vyšetřování jeho první kauzy.

„Trestnou činnost jsem nepáchal proto, abych získal finanční prostředky. Bylo to proto, abych upozornil na předchozí trestní stíhání,“ prohlásil u soudu. Zdůraznil také, že chtěl získat status spolupracujícího obviněného, což mu nebylo umožněno.

Hýžovi hrozí osm až dvanáct let vězení.