„Nastoupila do výkonu trestu," potvrdil Deníku mluvčí Okresního soud v Ostravě Alexandr Dadam.

Kalusová zastávala post vedoucí právního oddělení. Společně s dalším úředníkem Vladimírem Sýkorou a zástupcem stavební firmy Bytostav Poruba Luďkem Jahnem ovlivnila výběrové řízení na rekonstrukci městských bytových domů.

Věděla, jak to udělat

Kalusová byla členkou výběrové komise a zařídila, aby zvítězil Bytostav. Podle obžaloby po otevření obálek přihlášených firem seznámila Jahna s nabídkami konkurence. Stavební firma pak svou nabídku podle obžaloby přepracovala tak, aby se v soutěži dostala na lepší pozici. Sýkora poté pomohl upravenou soutěžní nabídku Bytostavu vyměnit za původní. Bytostav se tak v soutěži vyhoupl z pátého na druhé místo. Společnost Teplotechna Ostrava, která předložila nejlepší cenu a výběrové řízení měla vyhrát, pak byla podle předchozí dohody obžalovaných ze soutěže vyřazena kvůli formálním nedostatkům.

Zakázka se nakonec neuskutečnila. Vedení obvodu ji zrušilo a vypsalo znovu. Rekonstrukci domů provedla jiná firma.

Opatření

„Tušili jsme, že není vše v pořádku. Firma, která nedala nejvýhodnější nabídku ve výběrovém řízení, najednou vyskočila na čelné místo. Celou dobu jsme spolupracovali s policií," řekl již dříve Deníku starosta Ostravy-Jihu Karel Sibinský. Podle něj šlo v tomto případě o selhání jednotlivce z řad úředníků. „Pravidla zadávání zakázek máme už několik let velmi přísná. Po této zkušenosti jsme ještě přitvrdili, abychom možnost korupce ztížili," prohlásil Sibinský. Firmy někdy posílaly nabídky pouze v originále, což nyní už není možné. Kopií musí být více, aby s nimi nemohl manipulovat jen jeden člověk. „Za zakázku odpovídá konkrétní referent, který má všechny podklady uzamčené v trezoru. Nemohou s nimi nakládat další úředníci," dodal Sibinský s tím, že je vyloučené, aby jakoukoli veřejnou zakázku mohl ovlivnit on sám, nebo radní. „Museli bychom do svých plánů zasvětit hned několik lidí, to by si nikdo nedovolil," uzavřel starosta. Vedení obvodu si také vyhradilo právo jakoukoliv spornou zakázku zrušit a vypsat ji znovu.

Tresty

Kalusová čelila žalobě z pokusu o zneužití pravomoci veřejného činitele a z pokusu o zločin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Sýkora a Jahn se zodpovídali z napomáhání k těmto trestným činům. V prosinci 2012 Okresní soud v Ostravě poslal Kalusovou na čtyři roky za mříže. Jahn odešel se třemi a půl roky nepodmíněně. Sýkora vyvázl s podmíněným trestem. V rámci odvolacího řízení u Krajského soudu v Ostravě, které se konalo na podzim loňského roku, Kalusová i Jahn dosáhli zmírnění trestu o jeden rok. Sýkorovi zůstala podmínka.

Kalusová později požádala soud o odklad vězení. Se svou žádostí ale neuspěla. Následovala výzvu k nástupu do káznice, kterou Kalusová akceptovala.

Další případy

Policie a soudy v celé republice nyní řeší řadu případů, které se týkají zmanipulovaných zakázek. Ve hře jsou desítky i stovky milionů korun. Vyšetřování a soudy se většinou táhnou několik let. Zřejmě nejznámější je kauza bývalého středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha. Zájmu médii se v těchto dnech „těší" i aféra zmanipulovaných zakázek na Ostravsku, které měl ovlivnit vlivný místní lobbista Martin Dědic.

Ne každé podezření na ovlivňování zakázek se ale potvrdí či prokáže. V těchto dnech například ostravský okresní soud vynesl zprošťující verdikt nad dvěma úředníky radnice městského obvodu Ostravy-Jih, kteří se podle obžaloby podíleli na údajně zmanipulované veřejné zakázce. Spolu s úředníky byl osvobozen i muž, který je měl uplácet. Jednalo se o zakázku na opravu chodníku v Hrabůvce z roku 2009. Podle státního zástupce úředníci převzali úplatek od osmašedesátiletého muže, který měl mít zájem na získání této zakázky. Úředníci byli obžalováni z trestných činů pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a zneužití pravomoci veřejného činitele. Hrozilo jim až osm let vězení. „Nebylo prokázáno, že se skutek stal," uvedl předseda senátu.